Politică externă

Conservatorii au lansat "batalia pentru Marea Britanie"

12.04.2005, 20:19 15

Conservatorii britanici si-au lansat ieri programul electoral pentru alegerile legislative care se vor desfasura la 5 mai cu un atac dur la adresa laburistilor si a lui Tony Blair.

Liderul conservatorilor britanici Michael Howard a spus ieri ca partidul sau, care se afla umar la umar cu laburistii lui Blair in intentiile de vot, dupa cum arata sondajele, are de gand sa poarte, "batalia pentru Marea Britanie".

Precedata de cateva starturi false si un ragaz prilejuit de funeraliile Papei si casatoria printului Charles, campa-nia incepe de-a binelea abia ieri . Conservatorii, care spun, prin vocea lui Howard, ca "a venit timpul schimbarii si al actiunii" si il acuza pe Tony Blair ca a dus, in domeniul economic si al securitatii sociale, o politica dezastruoasa.

Liderul conservatorilor a prezentat ieri, pe scurt, prioritatile partidului sau: spitale mai curate, mai multi politisti, disciplina in scoli, imigratie controlata si impozite mai mici. Acestea sunt lucrurile cu adevarat importante si acestea au fost neglijate de Blair, spune Howard.

In replica, laburistii, dar si liberal-democratii britanici (al treilea partid ca pondere pe scena politica, cotat in sondaje cu 20% dintre optiuni) au incercat sa-i creeze liderului conservator imaginea unui extremist de dreapta. Ei se refera cand spun aceste lucruri mai cu seama la faptul ca Howard cere o politica stricta in domeniul imigratiei. Cele doua formatiuni politice l-au acuzat pe liderul conservator ca se foloseste de problema imigratiei pentru a culege voturi suplimentare.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul YouGov, laburistii si conservatorii se afla la egalitate in preferintele electoratului, cu 36% dintre intentiile de vot, in timp ce liberal-democratii se bucura de o popularitate de 20%.

Partidul laburist, de guvernamant, cauta sa obtina un al treilea mandat - daca acest lucru se va si intampla, premierul Tony Blair va realiza o performanta neatinsa pana acum de vreun alt lider laburist.

Howard a negat ca planul de impunere a unei limite anuale in cazul imigrantilor si solicitantilor de azil ar reprezenta o masura de tip rasist.

"Fixarea unor limite ale imigratiei nu este o forma de rasism. Este un lucru firesc", a spus Howard, sugerand ca, de data aceasta, ar putea sa il impiedice pe Tony Blair sa obtina un nou mandat de prim-ministru.

Liderul conservator, el insusi provenind dintr-o familie de imigranti evrei (tatal sau a emigrat din Romania), a spus ca, de-a lungul anilor, Marea Britanie a beneficiat de pe urma imigratiei "atat cultural cat si economic".

Totusi, Howard considera ca Guvernul laburist a permis ca imigratia sa scape de sub control, numarul celor care s-au stabilit in Marea Britanie triplandu-se de cand Blair a ajuns la putere. "Este clar pentru toata lumea ca imigratia necontrolata afecteaza anumite sectoare ale serviciilor publice", a subliniat liderul Partidului Conservator.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO