Politică externă

Constitutia irakiana, pe muchie de cutit

17.10.2005, 19:17 12

Irakienii s-au prezentat la urne la sfarsitul saptamanii trecute pentru a aproba prin referendum prima constitutie democratica din istoria tarii. In ciuda previziunilor pesimiste, populatia sunnita din provinciile centrale si vestice ale Irakului a participat masiv la referendumul desfasurat la sfarsitul saptaminii trecute, dupa ce gruparile insurgente au suspendat temporar atacurile impotriva civililor, oferindu-le astfel sansa sunnitilor sa respinga prin vot noua lege fundamentala.

Este prima data dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein cand populatia sunnita se prezinta in numar mare la un scrutin, la precedentele alegeri pentru desemnarea Legislativului irakian, desfasurate la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, in randurile populatiei de origine sunnita inregistrandu-se un absenteism foarte ridicat.

In schimb, participarea la vot a populatiei majoritare de origine siita si a kurzilor din regiunile nordice ale Irakului a fost mai slaba decat se astepta, in ciuda faptului ca proiectul noii constitutii a fost realizat in mare parte prin conlucrarea liderilor siiti cu cei ai kurzilor. Chiar si asa datele preliminare indica faptul ca peste 10 milioane de irakieni au participat la referendumul constitutional, adica aproximativ 65% din populatia cu drept de vot.

Pentru a respinge constitutia este nevoie ca in 3 din cele 18 provincii ale Irakului sa se inregistreze un vot negativ de doua treimi, fapt ce, conform observatorilor, ar putea fi posibil dupa ce participarea la vot in trei provincii majoritar sunnite - Salahuddin, Diyala si Anbar - a fost de peste 65%. Liderii politici si religiosi ai sunnitilor s-au pronuntat in repetate randuri impotriva acestei constitutii care instituie un sistem federal extrem de lax si o putere centrala slaba, influentata partial de autoritatile religioase. Cei mai multi sunniti se tem ca aceasta constitutie va duce la divizarea Irakului pe criterii etnice si va consfinti pierderea influentei lor politice in Irak in favoarea majoritatii siite.

"Rezultatele neoficiale ale referendumului constitutional vor fi date publicitatii pe 20 octombrie", a anuntat un oficial al Comisiei Electorale irakiene. Acesta a adaugat ca rezultatele oficiale nu pot fi oferite mai devreme de 24 octombrie pentru a oferi suficient timp pentru rezolvarea tuturor eventualelor contestatii si pentru a lamuri toate neregulile semnalate. Datele provizorii din provincia Salahuddin indicau ca peste 70% dintre cei care s-au prezentat la vot au respins proiectul de constitutie, rata de participare fiind extrem de ridicata in jurul a 88%. Daca aceste rezultate se confirma, ipoteza respingerii constitutiei devine din ce in ce mai plauzibila.

Un rezultat strans care sa duca totusi la validarea constitutiei ar putea creste suspiciunea sunnitilor fata de noul regim irakian. Pentru unii sunniti, votul impotriva constitutiei a fost o manifestare a opozitiei lor fata de ocupatia americana. Insa pentru cei mai multi, votul a reprezentat semnalul revenirii lor in cadrul vietii politice irakiene in speranta recuperarii macar partiale a influentei de care s-au bucurat in timpul regimului Hussein, afirma Washington Post. Liderii politici ai sunnitilor spera ca daca nu vor reusi sa respinga prin vot constitutia, macar sa fie pregatiti pentru a-si spori reprezentarea parlamentara in cadrul alegerilor legislative programate in luna decembrie.

"Daca siitii isi consolideaza puterea, nu vom vedea niciodata stabilitate in Irak", a spus un fermier sunnit din regiunea Ishaqi. Ganduri asemanatoare sunt exprimate si de ceilalti membri ai comunitatii care

s-au prezentat in numar mare la scrutinul constitutional. Daca la alegerile legislative din ianuarie in Ishaqi au votat 300 de persoane, acum 9.350 de cetateni s-au prezentat la vot.

Scrutinul nu a fost lipsit de incidente in mai multe localitati inregistrandu-se schimburi de focuri intre fortele de ordine si insurgenti, fapt ce a facut ca multi irakieni sa ramana in casele lor. "Oamenii sunt speriati si nu vor sa-si riste vietile", a spus Nadhum Ali, un oficial al Comisiei Electorale irakiene. Aceeasi Comisie Electorala irakiana a anuntat ulterior ca 10 din angajatii sai din provincia Anbar au fost rapiti de catre persoane inarmate in timp ce se indreptau, cu masinile, spre birourile de vot. In aceasta provincie majoritar sunnita s-au inregistrat cele multe incidente in timpul referednumului, surse din cadrul Comisiei Electorale irakiene declarand ca 60 din cele 207 birouri electorale din aceasta regiune nu au putut fi deschise din motive de securitate.

Oficialii americani au salutat acest referendum ca o mare victorie a democratiei irakiene. Presedintele George W. Bush a declarat ca referendumul constitutional "a dat o lovitura majora teroristilor".

De asemenea, Bush a afirmat ca participarea masiva la vot a irakienilor a transmis un mesaj clar pentru intreaga lume: "Irakienii vor hotari singuri viitorul tarii lor pe calea alegerilor pasnice, nu prin cea a insurgentei, violenta". Presedintele american a reafirmat angajamentul Americii de a ramane in continuare prezenta in Irak sustinand incipienta democratie irakiana.

"America nu va fugi si nu ne vom uita responsabilitatile", a spus Bush.

Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, s-a declarat optimista in privinta rezultatului referendumului declarand, in cadrul unei unei vizite la Londra, ca noua constitutie a fost probabil aprobata. "Credem ca sustinatorii constitutiei au castigat probabil", a spus ea, citand "estimari ale oamenilor de pe teren". Rice, care a discutat in cursul diminetii cu ambasadorul american la Bagdad, Zalmay Khalilzad, s-a declarat totusi prudenta, precizand ca nu dispune de cifre privind rezultatele referendumului. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO