Politică externă

Criza gazelor ingenuncheaza puterea politica de la Kiev

13.01.2009, 18:38 15

Cu o cota de popularitate a presedintelui ajunsa la 2,4%, cu o coalitie guvernamentala subreda si cu o moneda nationala care si-a pierdut jumatate din valoare in raport cu dolarul in ultimele trei luni, Ucraina se indreapta spre o criza politica si economica fara precedent in contextul actului scandal legat de tranzitul gazelor rusesti spre Europa.

Pe fondul actualei crizei a gazelor, popularitatea presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko a scazut la numai 2,4%, arata un sondaj al Democratic Initiatives organization, dat publicitatii la inceputul saptamanii. Realizatorii sondajului sustin ca erodarea cotei de popularitate al presedintelui de la Kiev se datoreaza si conflictelor interne in special intre el si premierul Iulia Timosenko. Disputa dintre cei doi a generat in toamna anului trecut o adevarata criza politica in urma destramarii coalitiei guvernamentale formata din partidele celor doi lideri politici. Conflictul s-a rezolvat dupa "impacarea" dintre cele doua formatiuni in decembrie 2008.
Pe de alta parte, Ucraina se confrunta cu una dintre cele mai mari crize financiare, moneda nationala, grivna, pierzand in ultimele trei luni jumatate din valoarea ei fata de dolar si multe companii fiind inchise. Din aceasta cauza, FMI a acordat la inceputul anului un imprumut Ucrainei in valoare de 16,7 miliarde de dolari (12,7 mld. euro).
In aceste conditii, sperantele proocidentale aduse de "Revolutia portocalie" din 2004, cand Iuscenko si Timosenko au venit la putere, par sa nu mai aiba vreo valoare in Ucraina.
Care este explicatia acestei situatii? Multi analisti au spus ca este mana Rusiei, avand in vedere ca Moscova a amenintat de fiecare data Kievul in privinta intentiilor sale de a adera la Uniunea Europeana si mai ales la NATO. Actuala criza a gazelor poate fi interpretata ca o amenintare din partea Rusiei la adresa Ucrainei, dar si a Uniunii Europene.
Situatia din Ucraina a devenit atat de acuta, incat analistii politici considera ca exista riscul intoarcerii fostei tari comuniste catre un regim autoritar.
"Posibilitatea instalarii unui regim autoritar in Ucraina exista", este de parere Irina Bekeskina de la Fundatia pentru Initiativa Democratica din Kiev.
"Cererile pentru o mana de fier vor reaparea din cauza crizei financiare", a declarat Volodimir Fesenko, presedinte al Centrului de studii politici din Kiev.
Sondajul citat mai sus mai arata ca liderul opozitiei proruse, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, adversarul lui Iuscenko la alegerile din 2004, se afla pe primul loc in sondaj, cu 22,3% din intentiile de vot.
Partidul Regiunilor, cea mai mare formatiune din Parlamentul Ucrainei, a cerut ieri demisia presedintelui, a Guvernului, dar si a guvernatorului Bancii Nationale, Volodimir Stelmah, acuzandu-i pe toti de incompetenta.
"Facem apel la oameni acum. Vina pentru caderea grivnei o poarta Guvernul si politica sa neprofesionala si iresponsabila. Prin urmare, subliniem ca intreaga tabara portocalie trebuie sa demisioneze si deci Partidul Regiunilor a initiat demiterea Guvernului", a declarat Ianukovici.
"In mijlocul unei crizei politice si economice, autoritatile au lasat Ucraina fara gaz si fara alte perspective. Ucraina este pe punctul de a-si pierde statusul de tara de tranzit", a mai spus Ianukovici.
Liderul Partidului Comunist (formatiune cu o popularitate de aproape 6%), Petro Simonenko, s-a alaturat lui Ianukovici si a cerut si el demiterea presedintelui ucrainean.
Pe locul al doilea in urma sondajului Democratic Initiatives Organization s-a clasat premierul Iulia Timosenko, aflata in relatii tensionate cu Iuscenko, aceasta fiind cotata cu 13,9 procente. Conform expertilor, ea este un candidat probabil la prezidentialele asteptate in 2010.
"Cota presedintelui si a premierului scade pe fondul conflictului" intre cei doi lideri, a declarat directorul Institutului sociologic ucrainean, Aleksandr Visniak.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO