Politică externă

Cursa umar la umar pentru alegerea noului premier ungar

24.08.2004, 00:00 18

Sunt doar cateva procente care ii despart pe cei doi pretendenti la functia de prim-ministru al Ungariei. Este vorba despre Peter Kiss si Ferenc Gyurcsany, care au, asa cum aparea ieri, dupa relatarile din presa de la Budapesta, sanse aproximativ egale pentru nominalizare la congresul extraordinar al Partidului Socialist.
Intre timp insa, au aparut si declaratii ale demisionarului, Peter Medgyessy, cel care si-a pierdut sutinerea celor doua partide care alcatuiesc coalitia guvernamentala de la Budapesta, care complica situatia.
Medgyessy a spus ca nu intentioneaza sa paraseasca functia inainte de termenul-limita de 27 august, apreciind ca Partidul Socialist (MSZP) actioneaza rapid pentru desemnarea unui inlocuitor.
Medgyessy si-a exprimat convingerea ca inlaturarea sa din functie a fost planificata de membri ai Partidului Socialist, dar si de Partidul Liber-Democrat, partener in coalitia de guvernamant. "Acum trebuie sa acord cea mai mare atentie modalitatilor de mentinere a prestigiului coalitiei si al guvernului", a apreciat el.
Conducerea MSZP l-a recomandat in unanimitate, joi, pe Peter Kiss, seful Cancelariei guvernului de la Budapesta pentru functia de sef al guvernului, in timp ce Ferenc Gyurcsany se bucura de sprijinul Biroului National al Partidului si al grupului parlamentar socialist.
Kiss se pare ca are sustinerea liderilor de la centru, a strategilor socialistilor maghiari, pentru ca este considerat un politician cu experienta. A fost si ministru in alte mandate in timpul carora socialistii au guvernat in Ungaria.
Celalalt, Gyurcsany, are spijinul celor din teritoriu. De altfel ieri era plecat prin tara ca sa-si faca o campanie scurta pana la  congresul de desemnare a premierului. Gyurcsany este politicianul in ascensiune - dupa ce a inregistrat un succes de netagaduit in afaceri, intrand in politica a obtinut postul de ministru al tineretului si al sportului. Pana acum, in partid, a fost considerat una dintre vocile care nu se sfiesc sa critice chiar si liderii legendari ai socialistilor maghiari (intre care se afla si Laszlo Kovacs, cel care trebuie sa paraseasca postul de sef de partid, ca si pe cel de ministru de externe, fiindca a fost desemnat comisar european). L-a criticat si pe Medgyessy, mai ales ca fostul prim-ministru nici nu era membru al partidului.
Ambitiile politice ale lui Gyurcsany sunt mari - omul se vede de mai multa vreme drept succesor al lui Kovacs la sefia partidului, dar si succesor al lui Medgyessy. Acum are posibilitatea sa obtina macar una dintre cele doua posturi care i-ar asigura o cariera politica mai bine asezata. Cu o conditie - ca socialistii sa castioge si alegerile din 2005. Lucru care, cel putin acum, pare putin probabil - socialistii au pierdut zdrobitor alegerile pentru Parlamentul European in fata formatiunii liberal-conservatoare a lui Viktor Orban, FIDESZ. Si in sondajele cu bataie in politica interna, FIDESZ este la o distanta de 15-16 procente avans fata de socialisti.
Magyar Hirlap lanseaza ipoteza retragerii lui Kiss din cursa pentru functia de premier, inainte sau la deschiderea congresului partidului, deoarece acesta a declarat ca nu agreeaza ideea de a se confrunta cu un alt candidat.
Ferenc Gyurcsany a anuntat ca, daca va fi numit premier, Peter Kiss va ramane seful cancelariei guvernamentale si si-a anuntat disponibilitatea de a ocupa el insusi aceasta functie in cazul desemnarii lui Kiss pentru conducerea Guvernului.
Gyurcsany a refuzat sa dezvaluie detalii privind strategia de guvernare pe care o va propune, afirmand ca elaborarea unui program va depinde de hotararile coalitiei de guvernare, si nu de viitorul premier.
In ceea ce privestre structura viitorului Executiv, publicatia de profil economic Vilaggazdasag considera ca actualul ministru de Finante, Tibor Draskovics, trebuie sa ramana in functie, indiferent de persoana care va fi desemnata premier.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO