Politică externă

Davos sau schimbarea puterii economice de la Vest la Est

24.01.2008, 19:14 10

Forumul anual de la Davos si-a deschis ieri portile in statiunea elvetiana, unde erau asteptati cei mai importanti liderii economici si politici ai lumii. Evenimentul va evidentia schimbarea polilor de putere de la Vest la Est - in sensul pierderilor economice semnificative ale companiilor americane, afectate de criza subprime, in favoarea celor rasaritene, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Spre deosebire de atmosfera optimista de anul trecut, de data asta criza creditelor ipotecare din SUA care ameninta toate sistemele financiare ale lumii va domina intregul eveniment de cinci zile. Puterea a trecut de la importante companii petroliere private la cele controlate de stat si de la bancile si fondurile suverane americane la fondurile de investitii controlate de stat din Orientul Apropiat si Asia.
Astfel, lista din acest an a VIP-urilor Forumului de la Davos s-a schimbat. Cei mai de seama invitati vor fi Bader Al Sa'ad de la Autoritatea de Investitii din Kuwait, Anil Ambani de la Reliance Industries (India) si Sergei Bogdancikov, presedinte al Rosneft (Rusia), ale caror companii au cunoscut o crestere economica pe fondul schimbarilor economice majore de pe glob.
"Exista o multitudine de schimbari in business. Intregul peisaj s-a schimbat, nu in ultimul rand si din cauza scaderii influentei economice a statelor din Vest", a declarat Nigel Doughty, director la firma privata de private equity Doughty Hanson & Co. si un veteran al Forumului de la Davos.
Foarte putini se asteptau la asta. Cand directorul executiv al Citigroup, Charles Prince (unul din marii absentii de la eveniment din acest an), a prevazut in ianuarie 2007 un an "benign" pentru economia globala si pietele financiare, elita economica si politica nu l-au crezut, acestia fiind foarte optimisti. Cei mai multi estimau o crestere a cifrei lor de afaceri in cursul anului 2008.
Prince si-a pierdut slujba pe fondul crizei creditelor ipotecare din SUA care a izbucnit in vara anului 2007. Citigroup a avut nevoie de o o infuzie de lichiditati in valoare de 7,5 miliarde de dolari de la un fond suveran din Orientul Apropiat. Si alte banci cauta disperate imprumuturi, lasand guvernele vestice sa se ingrijoreze cu privire la implicatiile politice ale crizei.
Bursele au scazut dramatic. Pretul petrolului a crescut cu pana la jumatate de pret (ajungand si pana la 100 de dolari pe baril), iar dolarul s-a prabusit, in timp ce investitorii s-au ferit de teritoriul american pentru siguranta afacerilor lor.
Conferinta de anul acesta de la Davos se va axa pe un set nou de intrebari: Se va transforma criza din Statele Unite intr-o recesiune mondiala? Va fi Europa afectata? Vor cunoaste Asia si alte regiuni in curs de dezvoltare un boom economic daca vor continua exporturile catre pietele vestice?
"Discutiile de la Davos vor fi fara nicio indoiala dominate de problemele economice actuale - consecintele crizei subprime, transferul de capital de la tarile care consuma energie la cele care o produc, tendintele inflationiste", a declarat Klaus Schwab, fondatorul forumului, la inceputul saptamanii.
Pe langa Charles Prince, au iesit din lumina reflectoarelor si Stephen Schwarzman de la Blackstone, ale carui actiuni s-au prabusit pe fondul crizei subprime, si Robert Diamond de la Barclays, banca europeana ale carei pierderi au atras atentia asupra pericolului pe care-l reprezinta criza din Statele Unite ale Americii.
Chemati la o conferinta pe tema "Puterea inovatiei colaborarii", cei 2.500 de delegati din 88 de tari sunt asteptati sa abordeze si alte subiecte, precum cresterea influentei Chinei, a Indiei si a tarilor bogate in petrol, dar si terorismul sau incheierea mandatelor anul acesta ale lui George W. Bush si Vladimir Putin. Directorul Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet si Ben Bernanke, directorul FED, se vor afla in centrul atentiei, avand in vedere ca vor discuta despre cum sa fie refacute sistemele politice globale si vor da indicatii despre cum trebuie evitata "contaminarea" de la criza americana a creditelor ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO