Politică externă

De ce nu a fost chemat pentru explicatii ambasadorul Moldovei. Credeti ca guvernul Romaniei a facut destul? Comentati aici

De ce nu a fost chemat pentru explicatii ambasadorul Moldovei
13.04.2009, 00:00 18

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, este plecat din tara, de aceea Ministerul roman de Externe (MAE) nu l-a putut convoca pentru explicatii pe fondul tensionarii relatiilor dintre cele doua state, a declarat pentru ZF Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE. El a adaugat ca ministerul roman trimite periodic note verbale la Chisinau prin care cere sa se clarifice situatia romanilor din statul vecin, precum si declaratiile oficialilor mol-doveni.

Reprezentantul Republicii Moldo-va in Romania, Lidia Gutu, a fost convocat la Chisinau pentru consultari saptamana trecuta, imediat dupa protestele violente din capitala moldoveana impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, castigate de comunisti. Manifestantii au reusit sa distruga sediile Parlamentului si ale Presedintiei din Chisinau. "De cand a fost chemat, ambasadorul nu s-a mai intors in Romania", a declarat purtatorul de cuvant al MAE.
Potrivit lui Alin Serbanescu, notele verbale sunt "cel mai important demers diplomatic intre doua state civilizate" si au o greutate mai mare decat chemarea propriu-zisa a ambasadorului moldovean in fata oficialilor Ministerului roman de Externe.
Serbanescu a argumentat ca ultima nota verbala trimisa de MAE de la Bucuresti Ministerului moldovean de Externe a fost cu data de vineri si nu
s-a primit niciun raspuns.
 
Relatii tensionate
Relatiile diplomatice dintre Bucuresti si Chisinau s-au tensionat saptamana trecuta, dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Bucurestiul de implicare in protestele de la Chisinau si a anuntat impunerea unui regim de vize pentru cetatenii romani. Voronin a mai anuntat expulzarea ambasadorului Romaniei in Republica Moldova. De asemenea, jurnalistii romani din capitala moldoveana au fost trimisi inapoi la Bucuresti. Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a condamnat hotararea Chisinaului, care este "discriminatorie", si a acuzat-o ca a incalcat acordul cu Uniunea Europeana.
Cum poate actiona Romania in continuare in relatia cu Republica Moldova?
"Este de apreciat faptul ca Romania nu a intrat in jocul Republicii Moldova sa expulzeze la randul sau ambasadorul acestei tari, fapt ce e considerat ultimul pas inainte de ruperea relatiilor diplomatice dintre doua state", a mai spus fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.
El a adaugat ca Romania trebuie sa aiba o atitudine europeana in relatia cu Chisinaul si trebuie sa "prezentam Bruxellesului versiunea noastra, sa nu fim banuiti de implicare in protestele din Republica Moldova, asa cum s-a insinuat, si sa le spunem ca dorim o colaborare cu statul vecin".
 
Noi proteste la Chisinau
Opozitia proocidentala moldoveana a acuzat ieri Partidul Comunist, aflat la guvernare, de orchestrarea violentelor de saptamana trecuta din centrul Chisinaului, care au dus la distrugerea Parlamentului si a Presedintiei, si a sustinut ca are dovezi in acest sens.
Presedintele Aliantei Moldova Noastra (AMN), Serafim Urechean, a afirmat insa ca opozitia are dovezi care demonstreaza ca "serviciile secrete au fost implicate in organizarea provocarilor din 7 aprilie".
"Adevaratii organizatori ai loviturii de stat sunt de fapt comunistii, care s-au speriat de rezultatele adevarate ale alegerilor, cu scopul de a distrage atentia de la crimele acestei guvernari care a transformat R. Moldova in cea mai saraca tara din Europa", a declarat Urechean, citat de editia electronica a publicatiei Jurnal de Chisinau. El a denuntat si Comisia Electorala Centrala, pe care o considera "complicele puterii", deoarece pe listele electorale au "votat persoane decedate".
Circa 10.000 de protestatari au manifestat ieri, la indemnul opozitiei, in capitala moldoveana pentru a denunta rezultatele alegerilor legislative din 5 aprilie si pentru a cere eliberararea celor arestati in timpul violentelor de saptamana trecuta. Spre deosebire de protestele anterioare, cele de ieri au fost pasnice.
Aproape 300 de persoane au fost arestate in urma manifestatiilor de saptamana trecuta. Ministerul moldovean de Interne a dat publicitatii lista celor arestati, printre acestea figurand si un roman.
Un nou scandal a izbucnit dupa ce un tanar de 23 de ani, arestat in timpul protestelor, a decedat. Familia sa sustine ca murit deoarece a fost batut cu bestialitate de politie.
Procuratura moldoveana s-a declarat dispusa sa admita expertiza internationala in legatura cu decesul tanarului si sustine ca acesta a murit dupa ce a fost intoxicat cu o substanta necunoscuta.
De-a lungul weekendului trecut au avut loc manifestatii in diaspora moldoveana, in special in SUA.
 
Curtea constitutionala moldoveana cere renumararea voturilor
Tot ieri, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a cerut renumararea voturilor in alegerile legislative din 5 aprilie. Presedintele Vladimir Voronin ceruse Curtii sa ia o hotarare in acest sens.
Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a confirmat la sfarsitul saptamanii trecute victoria Partidului Comunist la alegeri. Potrivit rezultatelor oficiale, Partidul Comunist a obtinut 49,48% din voturi, Partidul Liberal 13,14%, Partidul Democrat Liberal 12,43 de procente, iar Alianta Moldova Noastra 9,77%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO