Politică externă

Democratii au castigat pe toata linia in alegerile din SUA

10.11.2006, 19:13 11

Victoria democratilor asupra republicanilor lui George W. Bush este totala. Dupa ce si-au adjudecat Camera Reprezentantilor, rezultatele de ieri indicau faptul ca au obtinut majoritatea si in Senat. Ultimul mandat in discutie - cel din statul Virginia - a fost adjudecat, potrivit presei americane, de democratul Jim Webb care l-a intrecut pe republicanul George Allen cu doar 7.000 de voturi, ceea ce inseamna 0,03% din numarul total de voturi.
Astfel, democratii vor avea 49 de mandate in Senat, la fel ca si republicanii, dar cei doi independenti din acest for vor fi afiliati grupului democrat, ceea ce inseamna ca acestia vor detine majoritatea. In Camera Reprezentantilor, democratii detin 229 din cele 435 de mandate, in vreme ce republicanii au 196 de mandate, 10 pozitii fiind inca indecise.
Prima "victima" a pierderilor alegerilor de catre republicani a fost demisia ministrului apararii Donald Rumsfeld, inlocuit cu fostul director al CIA, Robert Gates.
Presa americana a sustinut, in mare parte, tabara democrata. Happy elections day! a fost urarea la moda in redactia Times Union din Albany, New York, in ziua alegerilor pentru ca mai apoi victoria sa fie pe larg reflectata si analizata din toate unghiurile.
Au fost zile grele pentru jurnalistii care si-au petrecut peste 24 de ore asteptand rezultatele finale din New York si din tara, dar si pentru republicanii care au pierdut pe toata linia.
In redactia Times Union, zilele au fost indulcite cu o costumatie adecvata: tricouri si esarfe in culorile steagului american si cu mancare gratis de la patronat. In schimb, la sediile de campanie ale republicanilor s-a baut amar multa bere.
In statul New York, dar si in multe state americane, democratii, sprijiniti puternic de media locale, n-au avut nicio problema in a-si adjudeca posturile cheie la Senat si Camera Reprezentantilor, dar si cele de la nivelul consiliilor locale. In New York, condusi de o Hillary Clinton triumfatoare si de Eliot Spitzer, candidatul la postul de guvernator, democratii au "ras" tot - peste 70% din voturi mergand spre ei.
Hillary Clinton a cheltuit peste 30 de milioane de dolari in campania electorala, o suma nejustificata pentru un stat cu traditie democratica. Ea a platit dublu fata de alti candidati democrati care au dus lupte in curse mult mai stranse. Analistii comenteaza ca suma exorbitanta este un indiciu al faptului ca fosta prima doamna isi intoarce acum atentia catre Casa Alba pentru alegerile care vor avea loc peste doi ani.
De altfel, fostul cuplu prezidential Clinton a fost centrul atentiei in campania din statul New York. In ultimele zile ale campaniei, ziarele au analizat pe prima pagina gesturile fiecaruia dintre sotii Clinton, si mai ales mimica din timpul traditionalelor imbratisari la mitingurile oficiale. Astfel, comentau malitios ziaristii newyorkezi, zambetul lui Bill Clinton si imbratisarile sale calduroase i-au purtat noroc tinerei avocate Kristen Gillibrand.
Ea a reusit sa smulga republicanilor un scaun la Camera Reprezentantilor, dupa ce contracandidatul sau John Sweeney, aflat in pole position in debutul campaniei, a pierdut masiv din increderea electoratului in ultima saptamana. El a fost acuzat in presa locala ca si-a batut sotia. Evident, atat Sweeney, cat si fortele de ordine au negat toate acuzatiile, insa soarta republicanilor a fost pecetluita de aceasta dezvaluire.
Un alt potential pretendent la fotoliul de presedinte in 2008 este si Barack Obama, unul dintre democratii aflati mereu in topurile politicienilor cu sex appeal datorita originilor sale exotice. Senatorul de Illinois s-a nascut in Hawaii, mama sa fiind localnica, iar tatal kenyan.
La polul opus se afla senatorul republican de Arizona, John McCain, pe care, desi lipsit de carisma, multi republicani il vad ca o alternativa serioasa la George W. Bush, pe care l-a concurat, fara succes, in cursa interna pentru desemnarea candidatului la prezidentiale in 2000.
Asadar, alegerile la jumatatea mandatului s-au incheiat cu o victorie zdrobitoare a democratilor, care au astfel prima sansa in alegerile prezidentiale din 2008. De acum toate eforturile partidelor se vor concentra pe aceasta tinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO