Politică externă

Demonstratie antiBistroe

24.08.2004, 00:00 14

Mai multe organizatii civice, sprijinite de structuri sindicale, vor organiza, astazi, un mars de protest fata de construirea de catre autoritatile ucrainene a unui canal navigabil pe bratul Bistroe din Delta Dunarii, considerand ca lucrarea pune in pericol ecosistemul zonei.
Potrivit autorizatiei emise de autoritatile locale, marsul de protest se va desfasura pe traseul Piata Universitatii - Piata Romana-Ambasada Ucrainei.
Protestatarii - maximum cinci sute, conform actului administrativ citat - se vor intalni la ora 14.00 in fata Teatrului National "Ion Luca Caragiale" si vor pleca, dupa o jumatate de ora, catre Ambasada Ucrainei, punctul terminus al marsului de protest.
In jurul aceleiasi ore, in fata Ambasadei Ucrainei, insa pe trotuarul de peste drum, un alt grup, de circa 50 de persoane, coordonat de reprezentantii revistei "Academia Catavencu", au aprobarea de a protesta pana la sosirea celor plecati de la Universitate.
Conducerea uneia dintre organizatiile sindicale care si-au anuntat participarea la acest protest, Blocul National Sindical (BNS), considera ca Romania "trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a impiedica Ucraina sa distruga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii prin constructia acestui canal", apreciind ca "daca planul Ucrainei va fi pus in aplicare vom asista la un adevarat atentat ecologic, cu efecte devastatoare si de lunga durata, atat asupra ecosistemului cat si asupra locuitorilor Deltei Dunarii".
BNS anunta ca va sesiza structurile sindicale europene si internationale in legatura cu "problema Bistroe", cerandu-le acestora "sa faca presiuni asupra guvernelor astfel incat demersurile diplomatice concertate sa impiedice constructia canalului Birstoe".
Cancelarul german Gerhard Schroeder declara, in 12 august, la Bucuresti, ca lucrarea Bistroe poate fi realizata numai in cazul in care acest proiect nu afecteaza sistemul ecologic dunarean. Autoritatile de la Berlin au prezentat acest punct de vedere si guvernului ucrainean, a mai spus cancelarul Schroeder, precizand ca executivul german nu sprijina, dar nici nu poate impiedica o firma privata sa lucreze la acest proiect.
Autoritatile romane au cerut Ucrainei un studiu privind impactul asupra mediului, dar au primit drept raspuns o documentatie incompleta. Canalul Bistroe, care ar permite Ucrainei sa aiba acces navigabil la Marea Neagra de la Dunare, va trece cativa kilometri prin rezervatia naturala a Deltei Dunarii, inscrisa in patrimoniul UNESCO. Canalul va avea o lungime totala de 162,2 de kilometri si ar urma sa fie dat in folosinta la sfarsitul anului, chiar daca lucrarile nu sunt prevazute sa se incheie inainte de 2008, conform Guvernului ucrainean.
Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO