Politică externă

Doi din trei americani nu-l mai vor presedinte pe Bush

16.11.2005, 19:32 15

Afectata de implicarea americana prelungita in Irak, de mai multe scandaluri legate de manipularea informatiilor secrete si de raspunsul intarziat al administratiei din timpul crizei provocate de uraganul Katrina, increderea americanilor in presedintele lor, George W. Bush, a atins cea mai scazuta cota de pana acum. Conform unui sondaj national al CNN, USA Today si Gallup, doar 37% din americani au declarat ca aproba politicile lui Bush.

Dupa ce in noiembrie 2001, la doua luni de la atentatele de la 11 septembrie, Bush se bucura de suportul a peste 80% din electorat, iar 86% se declara de acord cu linia dura urmata de administratia republicana in lupta impotriva terorismului, patru ani mai tarziu presedintele american a pierdut sustinerea a peste 40% din americani.

De asemenea, pentru prima data dupa 11 septembrie 2001, numarul americanilor care considera ca strategia antiterorista a administratiei Bush este una gresita l-a depasit pe cel al americanilor care sustin aceasta politica. Doar 48% din americani au declarat ca sustin razboiul anti-terorist declansat de administratia republicana.

Jumatate dintre respondenti au spus ca antipatizeaza personalitatea presedintelui, iar 6% au afirmat chiar ca il urasc pe Bush. Mai mult, 52% din respondenti il considera pe Bush nesincer, fapt extrem de ingrijorator pentru republicani, care au insistat mereu pe recredibilizarea institutiei prezidentiale dupa ce aceasta a fost afectata de mandatul democratului Bill Clinton.

Cel mai problematic pentru republicani este ca publicul american pare decis sa voteze candidatii opozitiei democrate la viitoarele alegeri pentru Congres programate in noiembrie 2006. Daca cifrele se pastreaza si anul viitor, democratii s-ar putea bucura de voturile a 60% din electorat, fapt ce ar putea insemna schimbarea majoritatii din Camera Reprezentantilor si echilibrarea balantei de forte din Senat. Din 1994, majoritatea in Congres este detinuta de Partidul Republican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO