Politică externă

Doi jurnalisti americani risca inchisoarea pentru ca nu si-au divulgat sursa

04.07.2005, 19:58 19

"Cum trebuie sa fie atunci cand esti la inchisoare, iar singurul lucru care sta intre tine si libertate sunt pricipiile?", se intreaba jurnalistii de la New York Times, cu cateva zile inainte ca doi colegi de breasla sa fie condamnati sa petreaca aproape un an si jumatate in spatele gratiilor pentru ca au refuzat sa-si divulge sursele.

Judith Miller, reporter la New York Times, si Matthew Cooper, de la Time Magazine, au refuzat sa spuna juratilor unui tribunal din Washington cine

le-a dezvaluit informatia ca sotia unui fost diplomat al administratiei Clinton este agent al CIA. Ei risca asadar mai multe luni de inchisoare pentru ca nu vor sa incalce codul deontologic al presei.

Matthew Cooper ar putea scapa totusi de incarcerare dupa ce revista Time a acceptat sa inmaneze instantei mai multe documente care probeaza veridicitatea anchetei sale jurnalistice. In 17 iulie 2003, Matthew Cooper a publicat in revista Time o analiza a consecintelor unui raport intocmit de fostul ambasador Joseph C. Wilson. Ambasadorul sustinea ca administratia Bush nu are probe care sa demonstreze ca Saddam Hussein a incercat sa cumpere uraniu din Nigeria, dupa ce Casa Alba sustinuse aceasta informa-tie, bazandu-se pe un raport al CIA. Wilson a tinut sa mearga personal in Nigeria pentru a se documenta.

Jurnalistul de la Time afirma in acel articol ca sotia senatorului Wilson, Valerie Plume, este agent al CIA, expert in monitorizarea proliferarii armelor de distrugere in masa, si ca a jucat un rol important in agentie pentru desemnarea sotului ei in investigarea acelui caz. Chestionat de Time, Wilson a negat ca sotia sa ar fi avut vreun rol in aceasta afacere. El a declarat ulterior ca "scurgerea de informatii" ar fi avut drept scop pedepsirea sa pentru ca a pus la indoiala in mod public argumentele lui Bush privind incercarea lui Saddam de a obtine uraniu din Nigeria. Matthew Cooper si reporterul NY Times, Judith Miller, care, desi nu a publicat o ancheta in ziarul sau, a facut echipa cu acesta in strangerea informatiilor, au aparut in fata justitiei si au fost somati sa spuna cine le-a dat informatia ca Valerie Plume este agent al CIA. Nici unul dintre ei nu a raspuns, invocand Primul amendament al Constitutiei americane, care se refera la libertatea de exprimare si care protejeaza, dupa ei, confidentialitatea surselor. Apararea ar avea castig de cauza cu aceasta argumentatie daca cazul jurnalistilor americani nu ar intra in jurisprudenta federala. Acuzarea invoca o decizie a Curtii Supreme din 1972, potrivit careia Primul amendament nu se aplica in cazul jurnalistilor ale caror marturii s-ar putea dovedi esentiale in anchetarea unor cazuri penale.

Miller ar putea incepe inca de miercuri sa ispaseasca o pedeapsa de 18 luni pentru sfidarea justitiei, dupa ce Curtea Suprema a refuzat sa se sesizeze in acest caz. Cooper poate scapa de inchisoare, daca judecatorii se vor multumi cu documentele pe care revista Time a acceptat sa le inainteze justitiei.

Decizia conducerii revistei Time de a inainta aceste documente justitiei americane a nemultumit profund organizatiile neguvernamentale care au ca obiectiv libertatea presei. Avocatii spun insa ca revista, ca partea a unei companii publice, nu ar fi suportat sanctiunile financiare care i s-ar fi impus, daca nu ar fi colaborat in acest caz.

Comitetul Jurnalistilor pentru Libertatea Presei a denuntat "o parodie de justitie", iar organizatia "Reporteres sans frontieres" considera acest caz drept "retrograd si liberticid" si o infrangere pentru toti jurnalistii din lume. "Este ca si cum ar cadea cerul pe noi, dar se intampla la fiecare 25 sau 30 de ani", spune John Watson, profesor asistent de jurnalism la American University.

"Acest lucru nu anunta sfarsitul jurnalismului. Este un obstacol serios pentru libertatea presei, dar vom supravietui", a mai spus el. Aly Colon, de la Institutul de jurnalism Poynter, a estimat ca scandalul Miller-Cooper ar trebui sa-i faca pe jurnalisti sa se gandeasca de doua ori la susele lor anonime. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO