Politică externă

Doi romani morti in atentatele de la Tel Aviv

07.01.2003, 00:00 28

Doi romani au murit si alti sapte au fost raniti in atentatul de la Tel Aviv, de duminica seara, potrivit datelor prezentate ieri de autoritatile israeliene.
Cel putin 23 de persoane au fost ucise, pe langa cei doi kamikaze, iar alte o suta ranite, in dublul atentat sinucigas palestinian comis intr-un cartier din capitala Israelului, relateaza AFP.
Ministerul roman de Externe a anuntat, ieri, ca unul dintre raniti, Dragos Diaconu, de 34 de ani, din Buzau, va ramane internat in spital circa doua saptamani, dar se afla in afara oricarui pericol.
Un alt roman a fost deja externat, el neavand rani importante, ci se afla in stare de soc. Inca trei persoane urmau sa fie externate aseara, iar doi dintre muncitori vor iesi din spital astazi. Romanii raniti nu doresc sa le fie dat publicitatii numele, sustinand ca au rude in tara care ar putea intra in panica.
Au mai ramas cincisprezece victime neindentificate inca, printre care s-ar putea afla si romani. Mihai Sabau de 38 de ani, din Brasov si Ion Nicolae, de 33 de ani, din Ploiesti, au murit, duminica noaptea, in urma atentatului de la Tel Aviv.
Atentatul sinucigas este cel de-a doilea atac extrem de grav comis de la declansarea Intidafei. Cel mai grav atentat a avut loc la Netanya si s-a soldat, pe 27 martie 2002, cu 29 de morti, in afara autorilor agresiunii.
Cei doi kamikaze au detonat, duminica seara, la Tel Aviv, doua bombe de 15 kilograme fiecare, pe doua strazi paralele din cartierul unde se afla vechea autogara. Aceasta zona este locuita, in principal, de muncitori straini, din randul carora s-au inregistrat circa jumatate din victime.
Saptesprezece corpuri au fost gasite la locul atentatului, printre acestea aflandu-se si acelea ale celor doi kamikaze, conform informatiilor furnizate de un purtator de cuvant al politiei. Opt dintre raniti au decedat la spital.
Circa 230.000 de muncitori straini, dintre care 130.000 muncesc ilegal, se afla in Israel, mai ales pentru a suplini lipsa de mana de lucru palestiniana.
Atentatul a fost revendicat de Brigazile Martirilor al- Aqsa, grupare armata care are legatura cu Fatah, miscare condusa de presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, dar care se bucura de o larga autonomie. Conducerea palestiniana a condamnat atacul si a declarat ca-i va urmari pe autori.
La randul sau, miscarea radicala palestiniana Jihadul islamic a revendicat atentatul, fara a preciza identitatea autorilor, la fel procedand si un reprezentant al aripii armate a gruparii Hamas.
Atentatul din Tel Aviv a fost condamnat de presedintele american, George W. Bush, si de cel francez, Jacques Chirac, precum si de ministrul german de Externe, Joschka Fischer.

Israelul a reactionat cu prudenta
Israelul a trecut, ieri, la represalii militare si politice ponderate dupa dublul atentat sinucigas palestinian comis in Tel Aviv, relateaza AFP.
In timpul noptii de duminica spre luni, elicopterele de lupta israeliene au lansat rachete impotriva unui atelier metalurgic din orasul autonom Gaza care, conform armatei, era utilizat pentru producerea de armament. In plus, circa 20 de blindate, sprijinite de elicoptere, au intrat in tabara de refugiati de la Rafah, din sudul Fasiei Gaza, actiunea soldandu-se cu sapte morti. Armata a arestat 40 de militanti palestinieni in Cisiordania.
Membrii minicabinetului de securitate israelian - premierul Ariel Sharon si ministrii Apararii, Shaul Mofaz, Afacerilor Externe, Benjamin Netanyahu, Finantelor, Silvan Shalom, si Securitatii Interne, Uzi Landau - s-au reunit in cursul noptii pentru a decide care va fi riposta israeliana dupa acest dublu atentat, primul atac terorist comis pe teritoriul israelian de la 21 noiembrie.
Mai multi dintre participantii la reuniune au cerut expulzarea lui Arafat, masura nefiind acceptata deoarece Sharon si-a luat angajamentul, in fata presedintelui american George W. Bush, de a nu il ataca direct pe liderul palestinian. Drept urmare, minicabinetul a hotarat intensificarea "luptei antiteroriste", mai ales prin multiplicarea actiunilor impotriva activistilor palestinieni, a informat o sursa din cadrul presedintiei consiliului, citata de postul de radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO