Politică externă

Durao Barroso va fi anuntat oficial seful Comisiei Europene

29.06.2004, 00:00 9

Astazi este asteptata numirea oficiala a premierului portughez, Jose Manuel Durao Barroso, ca succesor al lui Romano Prodi la conducerea Comisiei Europene.
Ar putea avea loc o reuniune a liderilor europeni pentru a-l desemna pe noul sef al Comisiei Europene. Oficial, atributiile ca lider al forului executiv al UE vor fi preluate in luna noiembrie.
Nominalizarea lui Durao Barroso reprezinta un compromis, este roul unor negocieri diplomatice in timpul carora actualul presedinte al UE, premierul irlandez Bertie Ahern, si-a demonstrat maiestria.
Barroso este premier al Portugaliei, o tara mica, foarte mica s-ar putea spune, cu destule probleme, dar care va fi reprezentata la cel mai inalt nivel. Dincolo de aceasta performanta a lusitanilor, trebuie pus ca alegrea lui Barroso reprezinta, de fapt, o victorie a axei pro-americane din cadrul UE. Portugalia, prin Barroso, a fost unul dintre sustinatorii politicii lui George Bush in Irak, alaturi de Spania (pe timpul lui Jose Maria Aznar), Italia si, fireste, Marea Britanie. Barroso a fost gazda unei intalniri istorice intre Bush, Blair si Aznar, inainte de debutul atacului asupra lui Saddam Hussein. Intalnirea a avut loc in Insulele Azore.
Cum s-a impus premeirul portughez? Asta, in conditiile in care de doua luni, orgoliile celor doua curente de opinie din interiorul UE - franco-german, de o parte, si cel pro-american, de cealalta - s-au ciocnit lasand impresia ca greu se va ajunge la o intelegere. Se ajunsese chiar la amenintarea cu dreptul de veto din cadrul Uniunii la numirea sefului Comisiei.
Aici intervine politica din interiorul Uniunii - Barroso reprezinta curentul federalist, cel care a pierdut, se spune, in moementul adoptarii Constitutiei europene, care exprima, mai degraba aspiratiile centralistilor. Barroso a fost sustinut de Tony Blair, dar a fost acceptat si de Jacques Chirac. De ce? Pentru ca premierul Portugaliei este un om de dreapta. In tara sa conduce Partidul Social-Democrat - titulatura acestei formatiuni pe taram lusitan este sireata, in fapt este unul dintre cele mai conservatoare si de dreapta partide din Europa. Este vorba despre o mostenire istorica - in timpul dictaturii lui Salazar (care era de extrema dreapta), La Lisabona se rostesc doctrinele de dreapta in soapta. Pentru a se delimita tot mai mult de orice posibila asociere cu dreapta, PSD - asa se numeste partidul condus de Durao Barroso - si-a luat o denumire care duce in eroare. De pilda, PSD portughez nici nu face parte din Internationala Socialista si nici din grupul socialistilor europeni - este membru al grupului popular european. De aceea Jacques Chirac l-a acceptat. Cu atat mai mult cu cat si-a dorit ca la conducerea Comisiei, in vremuri in care dreapta este la putere in cele mai multe tari europene si este majoritara in Parlamentul European, sa fie reprezentata si la sefia Executivului UE. Este corectarea unei anomalii - Romano Prodi era de stanga in timp ce Parlamentul European era dominat de dreapta.
Durao Barroso este considerat un om fara viziuni pe termen lung, fara imaginatie, dar cu o vointa puternica, un tehnocrat autentic - a reformat in tara sa economia aducand-o (in timpul a doua mandate) la cel mai infloritor nivel, reducand inflatia si marind PIB-ul. De meserie este avocat, a studiat la Lisabona, in Elvetia si in SUA. Mai are un atuu - vorbeste bine trei dintre limbile europene - engleza, franceza si spaniola.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO