Politică externă

Elvetia revolta o lume intreaga prin interzicerea construirii minaretelor

30.11.2009, 23:00 120

Respingerea de catre elvetieni a construirii minaretelor(turnuri ale moscheelor) in urma unui referendum la sfarsitulsaptamanii trecute tinde sa distruga fragilul echilibru dintrecrestini si musulmani. Liderii islamici s-au revoltat impotrivadeciziei elvetienilor, care a fost criticata si in sanul UE.

Elvetienii au respins cu 58% din voturi construirea minaretelorsi numai 42 procente dintre acestia au fost de acord cu construireaturnurilor. Rezultatul scrutinului a fost socant avand in vedere casondajele la urne indicau faptul ca elvetienii vor respingeinterzicerea construirii minaretelor.

Doar patru cantoane dintre cele 26 ale Confederatiei au respinspropunerea sustinuta de partidul populist de dreapta UDC si demicul partid crestin de dreapta UDF.

Presa a comentat ca rezultatul scrutinului subliniaza conflictulpersistent in ceea ce priveste integrarea musulmanilor in Europa.La inceputul lunii trecute, in Franta a inceput o adevaratadezbatere cu privire la interzicerea purtarii valului islamic careacopera toata fata, politicienii francezi descriind femeile care-lpoarta ca pe niste "sicrie mergatoare", relateaza The Wall StreetJournal.

Partidul Verzilor a declarat ca intentioneaza sa prezinte unrecurs in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de laStrasbourg, pentru incalcarea libertatii religioase, garantata deConventia europeana a drepturilor omului.

Rezultatul referendumului, criticat de UE

Liderii europeni au criticat rezultatul referendumului elvetian,exprimand preocuparea in legatura cu o decizie care poate fiinterpretata in lumea musulmana drept o stigmatizare aislamului.

"Nu trebuie sa dam sentimentul stigmatizarii unei religii, adicaa islamului", a declarat ministrul francez al imigratiei, EricBesson. Presedintia suedeza a UE a catalogat drept "surprinzator"un referendum pe o astfel de tema.

"Elvetienii au un excelent sistem de consultare populara, daruneori poate fi utilizat in mod negativ, cum se intampla in acestcaz. Nu au existat probleme cu musulmanii in Uniunea Europeana.Musulmanii sunt europeni. Nu vad ce problema rezolva elvetienii cuacest referendum", declara ministrul suedez al imigratiei, NyamkoSabumi.

Rezultatul referendumului a starnit critici dure din parteamarelui muftiu al Egiptului, Ali Gomaa, care a declarat carezultatul este o "insulta" pentru musulmanii din lumeaintreaga.

El a lansat un apel catre credinciosii musulmani, cerandu-le sanu se simta provocati de aceasta interdictie.

"Acest rezultat al referendumului nu este doar o atingere adusalibertatii religioase, dar si o insulta la adresa sentimentelorcomunitatii musulmane din Elvetia si de oriunde altundeva", adeclarat el pentru agentia egipteana MENA. In Egipt, marele muftiueste persoana oficial insarcinata de Guvern cu interpretarea legiiislamice.

Presa scrie despre "votul fricii" dinElvetia

Presa belgiana a scris despre referendumul din Elvetia ca fiindun "vot al fricii" si a relatat ca daca o asemenea consultarepopulara ar avea loc in Belgia, rezultatul ar fi, probabil,identic. "Minaretele creeaza frica. Exista multe motive sa pariemca, daca ar avea loc un vot in Belgia, majoritatea cetatenilor s-arpronunta, la randul lor, impotriva. Fascistii notorii sineopopulistii se straduiesc sa aprinda si cele mai mici pasiuni",afirma cotidianul francofon Le Soir.

"Elvetia da islamul la spate", scrie La Libre Belgique,intrebandu-se daca aceasta tara a "devenit noua patrie asuprarealismului". Cotidianul nu ezita sa faca o paralela intrereferendumul elvetian si dezbaterea cu privire la identitateanationala in Franta.

De partea olandeza, De Standaard subliniaza, la randul lui, ca"dezbaterea a avut loc si in Flandra", unde Vlaams Belang (extremadreapta) doreste sa "interzica construirea de noi moschei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO