Politică externă

Europa si SUA se pun de acord in privinta dosarului iranian

12.11.2007, 19:38 12

Europa si Statele Unite incearca sa refaca dialogul afectat de viziunile diferite in problema razboiului din Irak. Dupa ce saptamana trecuta presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost la Washington, la finele saptamanii trecute cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat pe liderul american George W. Bush la el acasa.
De data aceasta in discutie este dosarul iranian, iar precipitarea liderilor lumii poate fi o dovada ca in viitor se va intampla ceva important in aceasta privinta. De altfel, peste noua zile ONU va trebui sa decida in privinta unor noi sanctiuni la adresa Iranului - si fara discutie Franta si Germania sunt importante pentru America, avand in vedere ca au un cuvant greu in cadrul ONU.
Statele Unite ale Americii si Germania au promis ca vor colabora pentru a gasi o solutie diplomatica la programul nuclear al Iranului, chiar daca va trebui analizata posibilitatea impunerii unor noi sanctiuni internationale impotriva Teheranului.
"Vom continua sa colaboram pentru a rezolva aceasta problema pe cale diplomatica, ceea ce inseamna ca iranienii vor continua sa fie izolati. Iranul se afla printre prioritatile mele", a declarat presedintele George W. Bush. "Ce trebuie sa inteleaga poporul iranian este ca noi respectam mostenirea culturala si le respectam traditiile si potentialul, dar guvernul lor a luat decizii care ii impiedica sa aiba un viitor stralucitor", a adaugat presedintele american.
"Trebuie sa ne gandim la noi santiuni, daca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si eforturile diplomatice initiate de Uniunea Europeana nu reusesc sa convinga Iranul sa respecte cererile comunitatii internationale. Credem ca aceasta problema poate fi rezolvata pe cale diplomatica", a subliniat cancelarul german, Angela Merkel.
Vizita lui Sarkozy, urmata de cea a lui Merkel in Statele Unite subliniaza, cum aminteam, tendinta de apropiere a Europei de SUA.
In cadrul discursului presedintelui francez in Congresul american, acesta a declarat ca vrea sa devina prietenul Statelor Unite. "Am venit la Washington cu un mesaj foarte simplu. Vreau sa recuceresc inima Americii si asta pe termen lung", a declarat Nicolas Sarkozy. Scopul principal al vizitei a fost tot dosarul iranian.
SUA au acuzat in diferite randuri ca imbogatirea cu uraniu a Iranului este destinata construirii bombei atomice, lucru contestat de Teheran. Iranul considera ca are dreptul, conform legislatiei internationale, de a continua imbogatirea cu uraniu in scopuri pasnice si ignora cererile ONU de a inceta. Bush a declarat ieri ca SUA vor continua sa foloseasca calea diplomatica pentru a convinge Iranul sa renunte la planul sau nuclear.
Angela Merkel a avertizat ca daca Iranul va refuza sa isi intrerupa programul nuclear, atunci vor trebui gandite alte sanctiuni. Cancelarul german a subliniat ca sanctiunile sunt cel mai bun mod de a trimite "cel mai puternic mesaj" Iranului.
Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie si Germania s-au pus de acord asupra unei rezolutii la ONU care cere noi sanctiuni. Oficialii acestor tari se vor reuni peste noua zile sa finalizeze textul acestui document daca Iranul nu va coopera.
Statele Unite militeaza pentru o a alta serie de sanctiuni, dar Rusia si China vor sa acorde timp AIEA pentru a-si realiza activitatea de evaluare inainte de a trece la actiune.
Washingtonul a ales deja sa inaspreasca in mod unilateral sanctiunile si sa ceara aliatilor europeni sa faca acelasi lucru. Francezii sustin aceasta idee, insa pana in prezent germanii si-au exprimat preferinta pentru sanctiunile ONU.
Merkel a declarat ca, daca eforturile UE vor esua si viitorul raport al AIEA va fi dezamagitor, va lucra cu sectorul de business din Germania, unde se gasesc cei mai importanti parteneri de afaceri ai Teheranului, pentru a-i convinge sa intrerupa comertul cu Iranul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO