Politică externă

Final de bal: prima zi la Casa Alba, primele probleme

21.01.2009, 18:36 11

In discursul sau de investitura Obama a promis "refacerea Americii" si "reafirmarea maretiei Statelor Unite" in principal prin rezolvarea crizei financiare.

Obama are deja un plan de stimulare a economiei in valoare de 800 de miliarde de dolari, pe care vrea sa-l negocieze cat mai repede cu Congresul pentru ca el sa intre in vigoare in februarie.
Cooperarea cu congresmenii republicani, care au ridicat obiectii cu privire la cat de repede vor fi cheltuiti banii si la cat de eficient va fi pachetul lui Obama pentru economia americana care se afla in recesiune, se anunta dificila.
"Este bine inteles faptul ca ne aflam in mijlocul unei crize. Economia noastra este afectata grav, o consecinta a iresponsabilitatii unora, dar si esecul nostru colectiv de a lua decizii dure si de a pregati natiunea pentru o noua era", a spus Obama in discursul sau.
 Despre plan se stie ca va fi folosit in special pentru crearea a trei milioane de locuri de munca in infrastructura si in industria energiei din surse regenerabile.
Obama a mai spus in discursului sau ca este "timpul sa actionam repede" pentru a rezolva criza, care a costat economia americana 2,6 milioane de slujbe in 2008, cea mai mare pierdere din 1945.
De asemenea, persoane care lucreaza la planul economic al presedintelui au declarat ca din acest pachet 50 de milioane de dolari vor fi folositi pentru stoparea prescriptiilor de pe piata ipotecara, pentru infuzii de capital in banci si pentru eliminarea activelor toxice din portofoliile bancilor, relateaza Bloomberg.
Barack Obama in varsta de 47 de ani, a devenit marti primul presedinte afro-american al SUA, in cadrul unei ceremonii la care au fost prezenti peste doua milioane de americani. Seara a fost marcata de zece baluri organizate in Washington D.C, pentru a sarbatori venirea la Casa Alba a lui Obama.
Noul presedinte american, impreuna cu sotia sa, Michelle, au fost invitatii de onoare ai balurilor, pe care au trebuit sa le deschida schitand niste pasi de dans.
In ciuda entuziasmului noului presedinte american, acesta isi va incepe mandatul fara o parte importanta a echipei sale. Cei nominalizati in posturi cheie de Obama, precum Timothy Geithner pentru functia de secretar al Trezoreriei si Hillary Clinton pentru cea de secretar de stat, nu au fost validati inca in functie de Senat din cauza unor afaceri financiare in care au fost implicati ei sau apropiatii lor.
Geithner era asteptat ieri sa se prezinte in fata unei comisii de finante a Senatului pentru a da mai multe explicatii in legatura cu neplata unor taxe din perioada in care era angajat al Fondului Monetar International, scandal care a izbucnit saptamana trecuta.
Votul senatorilor pentru validarea in functie a lui Hillary Clinton era programat ieri. Era de asteptat ca ea sa intampine dificultati din cauza listei donatorilor fundatiei sotului sau, Bill. Pe lista au fost trecuti guverne si agentii guvernamentale straine, ceea ce, potrivit unor senatori republicani, ar intra in conflict cu pozitia de secretar de stat a lui Hillary Clinton.
In ziua in care Obama si-a inceput mandatul, Senatul a confirmat in functie sapte membri ai echipei presedintelui american. Acestia sunt Janet Napolitano, secretarul pentru securitate interna, Steven Chu, secretar pentru energie, Ken Salazar, secretar pentru afaceri interne, Eric Shinseki, secretar pentru afacerile veteranilor, Tom Vilsack, secretar pentru agricultura, Arne Duncan, secretar pentru educatie, si Peter Orszag, director al bugetului la Casa Alba.
Obama a avut ieri programata si o intalnire cu oficiali militari pentru a discuta despre razboaiele din Irak si Afganistan.
In discursul sau imediat dupa investirea sa in functie, Obama a promis o "retragere responsabila" din Irak in urmatoarele 16 luni de zile.
Una dintre primele masuri luate de noul presedinte american a fost suspendarea pentru 120 de zile a procedurilor judiciare de la Guantanamo, controversatul penitenciar unde sunt detinuti suspectii de terorism.
Masura, care opreste procesele a cinci suspecti de organizarea atacurilor de la 11 septembrie 2001, face parte din planul lui Obama de a inchide inchisoarea in care se afla 245 de detinuti.
De fapt, administratia presedintelui Barack Obama a anuntat marti, dupa preluarea atributiilor, blocarea tuturor legilor aflate in dezbatere din timpul administratiei George W. Bush pentru a fi reexaminate.
 
Investirea in functia a lui Obama a stabilit recorduri de trafic online in SUA
 
Milioane de persoane au accesat internetul, marti, pentru a urmari online ceremoniile organizate cu ocazia investirii noului presedinte al SUA, ceea ce a condus la inregistrarea unui trafic record pe web-ul american, informeaza New York Times.
Traficul online din Statele Unite a atins un nivel record la inceputul discursului presedintelui Barack Obama, in conditiile in care americanii au urmarit, citit si comentat ceremonia inaugurala, potrivit lui Bill Woodcock, director pentru cercetare al Packet Clearing House, organizatie nonprofit care masoara traficul online. Astfel, numarul de persoane conectate la internet cu ocazia ceremoniei de investire a fost mai mare decat cel inregistrat in ziua in care Obama a fost desemnat castigator al alegerilor prezidentiale. Traficul record si pachete mari de date care au circulat pe internetul american au generat si o serie de probleme de conectare la fluxurile live online.
CNN.com a fost site-ul cel mai accesat pentru continuturi video online. Pe parcursul a noua ore aproape 21,3 milioane de persoane au accesat site-ul pentru a urmari live ceremonia de inaugurare, adica de aproape patru ori mai multe decat in ziua alegerilor, cand a fost accesat de 5,3 milioane de persoane pe parcursul a 24 de ore. La randul sau, Akamai, care ajuta companiile sa satisfaca cererea de continuturi online, a stabilit un record in ziua investirii in functie a noului presedinte, fiind accesat in acelasi timp de sapte milioane de persoane pentru a urmari ceremonia.
 
Obama, intampinat de liderii lumii cu sperante, dar si cu scepticism
 
Liderii lumii au avut reactii diferite in ceea ce priveste venirea la Casa Alba a lui Barack Obama. Daca unii si-au exprimat entuziasmul de a colabora cu noul presedinte american, altii s-au aratat sceptici cu privire la capacitatea sa de a face fata provocarilor imense cu care se va confrunta.
 
Gordon Brown, premierul britanic: "Intreaga lume ia parte la inceputul unui nou capitol in istoria americana, ca si in istoria lumii"
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Sunt nerabdator sa inceapa lucrul si sa schimbam lumea impreuna"
Silvio Berlusconi, premierul italian: "Sa infruntam impreuna provocarile actuale: criza financiara, situatia din Orientul Mijlociu si din Afganistan"
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: "Este momentul oportun pentru ca Europa si SUA sa isi reuneasca eforturile pentru a se ocupa de marile provocari ale epocii noastre"
Jose Luis Rodriguez Zapatero, premierul spaniol: "Cu Obama avem perspective bune, pline de sperante"
Kevin Rudd, premierul australian: "Este un moment extraordinar nu numai pentru poporul Americii, ci si pentru toti cei din lume care cred in democratie, in libertate si progres"
Vladimir Putin, premierul rus: "Marile deceptii genereaza mari sperante"
Angela Merkel, cancelarul german: "Dorim o cooperare marcata de ascultare reciproca. O tara nu poate rezolva singura problemele lumii"
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO