Politică externă

FMI, singura salvare a Ucrainei de la o noua criza a gazelor

25.06.2009, 19:25 13

Un imprumut de la Fondul Monetar International pentru Ucraina, cu care aceasta sa-si plateasca datoriile catre Rusia, este singura solutie pentru a evita o noua criza a gazelor, in conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat deja ca nu are bani sa ajute fosta republica socialista, grav afectata de criza financiara, relateaza site-ul EUObserver.

Ucraina are nevoie de 4 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) pentru a-si face provizii de gaz de la Rusia pentru la iarna. De asemenea, Kievul mai are nevoie de 600 de milioane de dolari pana pe 7 iulie pentru a-i plati Moscovei consumul lunar de gaz. Afectata de criza financiara, Ucraina s-a imprumutat deja de la Fond de 16,4 miliarde de dolari.
Previziunile pentru Ucraina sunt sumbre. Economia s-a contractat cu 21% in primul trimestru si griva, moneda nationala, s-a depreciat cu o treime in raport cu dolarul.
Reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene, Rusiei, Ucrainei, Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se vor intalni la inceputul saptamanii viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre posibilele masuri pentru a evita o noua criza a gazelor.
 
Rusii spun ca o noua criza a gazelor este iminenta
Premierul rus Vladimir Putin a amenintat la inceputul saptamanii ca Moscova va opri robinetul de gaze catre Ucraina, daca autoritatile de la Kiev nu-si vor plati datoriile catre Gazprom (colosul energetic rus, detinut de stat - n.n.). Rusii au mai apelat la asemenea masuri "de constrangere" in ianuarie 2006 si la inceputul acestui an, cand o mare parte din statele europene au ramas fara incalzire in mijlocul iernii. Un sfert din consumul consumat de Uniunea Europeana vine de la rusi, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul Ucrainei.
"La sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie s-ar putea ajunge din nou la oprirea completa a tranzitului gazelor prin Ucraina", a declarat Putin. Oficialul rus a cerut, de asemenea, Uniunii sa ajute fosta republica socialista sa-si plateasca datoriile.
Ucraina a cerut initial bancilor sa imprumute companiile energetice din tara sa construiasca depozite de gaze, dar aceasta optiune a fost eliminata de catre Bruxelles. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat ca Europa "nu trebuie sa alunece catre o alta criza a gazelor", amenintand ca exista pericolul aparitiei alteia "in urmatoarele saptamani".
"Nu avem bani la buget si pentru Ucraina. Am vrea sa ajutam Ucraina, dar ei au o problema structurala. Principala problema este ca nu isi pot plati datoriile catre Rusia. Dar asta nu e problema noastra", a declarat Barroso.
Un posibil imprumut de la FMI ar fi acordat statului ucrainean si companiei energetice de stat Naftogaz, relateaza EUobserver. Compania are multe datorii si nu este considerata de institutiile internationale un partener de incredere. Banii ar putea veni cu urmatoarea transa a primului imprumut de la Fond in urmatoarele saptamani.
Imprumutul va fi cel mai probabil conditionat de cereri din partea FMI pentru o mai mare transparenta in activitatea firmei ucrainene de stat. O noua criza a gazelor poate fi riscanta pentru Rusia, subliniaza publicatia citata mai sus, care adauga ca Moscova a fost singurul perdant din toata disputa din ianuarie.
 
Rusia, principalul perdant al crizei din ianuarie
"Reputatia Rusiei a avut de suferit mai mult decat cea a Ucrainei, in ciuda campaniei agresive de PR. Gazprom a avut pierderi de 2 miliarde de euro si a fost fortat sa opreasca robinetul intr-o perioada in care preturile la gaze erau cele mai mari din istorie", a declarat un oficial european.
Dependenta Uniunii Europene de gazele rusesti i-a obligat pe oficialii de la Bruxelles sa caute rute energetice alternative. Astfel, ei au dezvoltat proiectul Nabucco, o conducta menita sa aduca gaze din Asia Centrala, ocolind Rusia.
Moscova nu s-a lasat mai prejos si a dezvoltat la randul sau South Stream, un proiect rival celui european. Pana in prezent, state precum Bulgaria, care participa si la Nabucco, au acceptat sa faca parte si din cel rusesc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO