Politică externă

Franta cade in genunchi in fata lui Sarkozy

08.06.2007, 18:51 13

Francezii voteaza din nou duminica, in primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare, favorita fiind Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) a presedintelui Nicolas Sarkozy. Acesta va ajunge in urma votului unul dintre cei mai puternici presedinti ai Frantei.
UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) - principalul partid de dreapta, care dispune de o majoritate confortabila de 359 de mandate in Adunarea Nationala (camera inferioara a Parlamentului) - vrea sa profite de victoria lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din urma cu o luna, in scopul de a-i oferi acestuia mijloacele necesare pentru a-si pune in practica programul sau de reforme de inspiratie liberala. Daca sondajele sunt corecte, Sarkozy va ajunge unul dintre cei mai puternici presedinti din istoria celei de-a cincea republici franceze. Cum prerogativele presedintelui Frantei sunt extrem de mari, acestea, dublate de o majoritate parlamentara confortabila, vor face din Sarkozy aproape un rege.
Conform ultimelor sondaje, UMP si candidatii independenti cu orientare de dreapta ar putea obtine 400 - 460 dintre cele 577 de mandate ale Adunarii.
"Noul Centru" - formatiune creata de politicieni cu orientare de dreapta din UDF (Uniunea pentru Democratie Franceza) care i s-au raliat lui Sarkozy - isi propune sa isi pastreze cele 29 de mandate de parlamentar detinute in prezent, in baza unui acord cu UMP, care nu va prezenta candidati impotriva acestora. Noul Centru spera sa obtina circa 25 de mandate.
Miscarea Democrata (MoDem) a lui Francois Bayrou (fostul sef al UFD), care a obtinut 18,57% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, nu reuseste sa mentina dinamica imprimata de liderul sau.
MoDem este creditata cu circa 10% din intentiile de vot si, in lipsa scrutinului proportional la legislative (Franta are un sistem electoral majoritar - cine ia mai multe voturi acela castiga, iar optiunile perdantilor nu sunt luate in seama), risca sa obtina numai 1 - 6 mandate de deputat, in conditiile in care, pentru forma-rea unui grup parlamentar, sunt necesari cel putin 20 de deputati.
Partidul Socialist (PS) dispune de 149 de mandate parlamentare si spera ca nu va suferi pierderi importante in fata "valului albastru" - culoarea electorala a UMP. Sondajele arata ca PS va reusi sa obtina circa 100 de mandate sau chiar mai putine. Subminati de diviziunile interne, socialistii au lansat apeluri la mobilizare si au sporit atacurile impotriva unora dintre masurile liberale anuntate de guvern.
"In functionarea unei democratii, este foarte important sa existe o opozitie puternica in Adunarea Nationala, pentru a impiedica o concentrare, un exces de putere", a declarat Segolene Royal, fosta candidata la alegerile prezidentiale.
Partidul Comunist Francez (PCF), care reusise in ultima legislatura sa infiinteze un grup parlamentar format din 21 de deputati, are sanse sa obtina numai 6 - 12 mandate la alegerile de duminica.
Principal partid al stangii franceze pana in anii '60, PCF - al carui candidat la prezidentiale, Marie-George Buffet, a obtinut numai 1,93% din voturi in primul tur de scrutin - depune eforturi pentru a pune capat declinului cu care se confrunta.
Verzii, si ei confruntati cu diviziuni interne si afectati de rezultatul slab obtinut de candidatul lor, Dominique Voynet, la prezidentiale (1,57%), prezinta la alegeri aproape 560 de candidati, avand sanse sa obtina patru mandate de deputat (cu unul in plus fata de numarul actual), dupa ce au refuzat un acord electoral cu PS.
Frontul National, de extrema-dreapta, al carui candidat, Jean-Marie Le Pen (10,44% la alegerile prezidentiale), a pierdut mai mult de un milion de voturi fata de 2002, se teme de un nou recul electoral, iar sondajele crediteaza formatiunea cu 3,5 - 8% din voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO