Politică externă

Franta multumeste Romaniei pentru eliberarea lui Aubenas

15.06.2005, 19:59 18

Jurnalista franceza Florence Aubenas nu a confirmat, ieri, in conferinta de presa care a urmat eliberarii sale, daca a fost detinuta sau nu in Irak impreuna cu cei trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. "Eu am fost cu Hussein", a afirmat Aubenas.

Anterior, fostul ministru francez de externe, Michel Barnier, cel care a gestionat criza ostaticei, confirmase ca ei aveau dreptate.

Confirmarea a venit si din partea organizatiei "Reporteres sans frontieres", secretarul general, Robert Menard, apreciind ca Florence Aubenas s-ar putea sa nu fie autorizata de serviciile de informatii sa spuna mai multe. Varianta pare a fi confirmata chiar de Aubenas:

"Am respect pentru declaratiile jurnalistilor romani, eu am fost cu Hussein, e tot ce pot sa va spun. Acesta este tipul de raspuns pe care pot sa-l dau (...). Eu am citit in Liberation marturiile romanilor, modul in care ei au evoluat e special... Nu este vorba de a proteja pe nimeni, pe 007 sau mai stiu eu, dar cred ca fiecare a inteles ca situatia este foarte speciala", a declarat jurnalista.

Pe de alta parte, premierul francez Dominique de Villepin a multumit ieri Romaniei si autoritatilor din aceasta tara pentru eliberarea ziaristei Florence Aubenas.

Aubenas a fost eliberata, sambata, dupa 157 de zile de captivitate in Irak si a tinut ieri o conferinta de presa in care a prezentat o cronologie detaliata a evenimentelor petrecute dupa rapirea sa, la 5 ianuarie, la Bagdad. Ea a declarat ca nu isi propune sa ascunda nici un amanunt, dar exista multe aspecte pe care nu le cunoaste si nici nu a fost informata despre ele. Florence Aubenas a relatat ca "a fost batuta" de gardieni, dupa ce acestia au acuzat-o ca a discutat cu un alt ostatic.

Barbatul prezentat drept "seful" gardienilor care au detinut-o pe Aubenas si pe ghidul ei Hussein Hanun a confirmat faptul ca gruparea este formata din sunniti, membri ai unei "miscari religioase", spune ziarista franceza. Ea a precizat ca a fost rapita de patru barbati inarmati si a petrecut cea mai mare parte a perioadei de detentie intr-o pivnita.

Cotidianul francez Liberation, la care Aubenas lucreaza din 1986, a prezentat, ieri, in editia sa electronica mai multe detalii despre perioada de detentie. Ziarista franceza si ghidul sau irakian, Hussein Hanun, au fost tinuti captivi intr-o veritabila "inchisoare pentru ostatici", alaturi de jurnalistii romani dar si de alte persoane, de diferite nationalitati, scrie Liberation. Fostii ostatici romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au declarat ca au fost tinuti captivi impreuna cu Florence Aubenas si Hussein Hanun intre 1 aprilie si 22 mai, intr-un beci, probabil la o ferma din nordul Bagdadului. La sosirea in Franta, jurnalista nu a vrut sa dea detalii referitoare la conditiile de detentie si nici la persoanele impreuna cu care a fost inchisa. Acest lucru este normal, avand in vedere ca toate informatiile difuzate sunt studiate de rapitori si pot avea consecinte dramatice pentru ceilalti ostatici, apreciaza cotidianul francez. Serviciile franceze de informatii au ajuns insa la concluzia ca Florence Aubenas si ghidul ei au fost tinuti captivi, timp de 156 de zile, intr-o locatie care pare a fi o adevarata "inchisoare pentru ostatici", unde au fost inchisi alaturi de alte persoane, de diferite nationalitati.

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Michel Barnier, a confirmat oficial, luni dimineata, ceea ce autoritatile franceze banuiau inca din luna mai.

"Faptul ca au fost tinuti ostatici impreuna, in acelasi loc, ne-a fost raportat imediat dupa eliberarea romanilor", a recunoscut Barnier. Succesorul sau, Philippe Douste-Blazy, a confirmat ca "mai sunt ostatici in locul unde au fost tinuti captivi Florence Aubenas si Hussein Hanun". Locatia ar fi putut fi utilizata de mai multe grupari, ceea ce poate insemna ca rapitorii jurnalistei franceze nu sunt aceiasi cu cei ai romanilor si ai ghidului lor. Insa prezenta aceluiasi intermediar in ambele afaceri reprezinta o dovada in sens contrar.

Premierul francez, Dominique de Villepin, a adus un omagiu, ieri, Romaniei si autoritatilor din aceasta tara pentru eliberarea ziaristei.

"Doresc sa salut implicarea comunitatii internationale si mai ales cea a Romaniei si a autoritatilor", in special "a presedintelui Traian Basescu", a declarat premierul francez in deschiderea unei sedinte de interpelari in Adunarea Nationala.

Serviciile secrete romane au reusit sa dea de urma rapitorilor celor trei ziaristi romani, detinuti in acelasi loc cu Florence Aubenas de catre Brigada Muadh Ibn Jabal, conform ziarului francez Le Monde. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO