Politică externă

Funeraliile lui Rafic Hariri au adus neliniste la Beirut

17.02.2005, 00:00 7

Funeraliile fostului premier libanez, Rafic Hariri, asasinat intr-un atentat cu bomba de catre autori necunoscuti, au scos in strada ieri peste 150.000 de oameni care au cerut Siriei sa-si retraga trupele din tara.
Intre timp, in semn de protest fata de ceea ce Statele Unite considera a fi implicarea Siriei in uciderea lui Hariri, Casa Alba si-a chemat ambasadorul de la Damasc pentru consultari privind relatiile cu aceasta tara. Statele Unite au plasat Siria, alaturi de Iran, intre tarile care alimenteaza si sustin terorismul islamic, iar Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA, a declarat ca relatiile cu Siria se deterioreaza.
Revenind la Beirut, capitala Libanului, este de remarcat atmosfera dominata de manie pe strazile orasului, in momentul in care tupul neinsufletit al celui care a fost prim-ministru in cinci randuri a fost transportat spre moscheea centrala a orasului.
Pe strada sau la balcoanele din cladirile aflate pe traseul cortegiului funerar, libanezii au scandat numele lui Hariri, dar au strigat si o serie de sloganuri care au infiorat cu siguranta oficialitatile siriene. Oamenii au dat glas acuzatiilor pe care doar le sugerasera cu o zi inainte liderii opozitiei din Liban, care lasau sa se inteleaga ca Siria ar fi implicata in uciderea lui Hariri. Oamenii au cerut Siriei sa-si retraga cele 14.000 de trupe stationate in Liban, inca din timpul razboiului civil care a fasiat aceasta tara intre 1975 si 1990. De asemenea, locuitorii Beirutului au acuzat actualul guvern si pe presedintele tarii, Emile Lahoud (de orientare pro-siriana) ca nu ar fi straini de organizarea atentatului. De altfel, oficialii libanezi au fost sfatuiti sa nu participe la funeralii. Au ascultat sfaturile care aveau in vedere evitarea unor conflicte similare cu acelea din timpul razboiului civil.
La ceremoniile oficiale, care aveau sa aiba loc ieri seara, isi anuntasera participarea presedintele francez, Jacques Chirac (prieten personal al lui Hariri), mai multi oficiali din lumea araba, Javier Solana, responsabilul UE pe probleme de politica externa, ca si adjunctul Condoleezzei Rice, William Burns.
In chiar dimineata inmormantarii lui Hariri, Statele Unite au recurs la un demers dimplomatic care indica o racire rapida a relatiilor cu Siria. Rice a convocat la Washington ambasadorul american in Siria pentru consultari. Departamentul de Stat al Statelor Unite a anuntat ca isi exprima nemultumirea fata de dominatia politica si militara pe care Dmascul le exercita asupra Libanului.
De altfel, oficiali americani, citati de Reuters, au declarat ca Statele Unite intentioneaza sa impuna Siriei noi sanctiuni, la origine fiind de data aceasta refuzul Damascului de a-si retrage trupele stationate in Liban. La Washington se menifesta tot mai pregnant temerea ca Siria permite patrunderea pe teritoriul sau, dar si pe cel libanez, a militantilor palestinieni si a insugentilor irakieni.
La randul sau, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a declarat ieri, citata de Associated Press, ca "guvernul siian se indreapta, din pacate, pe un drum care nu este menit sa imbunatateasca, ci, dimpotriva, sa inrautateasca relatiile cu Statele Unite".
Casa Alba a anuntat ieri ca este prea devreme sa se pronunte asupra autorilor asasinatului caruia i-a cazut victima Hariri, insa, cu doar cateva zile in urma, a indicat spre Siria atunci cand a vorbit despre cei implicati in organizarea atentatului.
 Intre timp, a aparut o vest ingrijoratoare - anume ca doi oficiali sirian si iranian au anuntat ca aceste doua tari vor colabora intru formarea unui "front comun", in demersul de a contracara tendintele belicoase ale Statelor Unite. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO