Politică externă

Gordon Brown preia stafeta de premier al Marii Britanii

27.06.2007, 18:25 26

Gordon Brown, ministrul britanic al finantelor, devine incepand de astazi noul prim-ministru al Marii Britanii, dupa ce a fost incoronat lider al laburistilor duminca seara in cadrul unei conferinte extraordinare la Manchester.
Brown, un eurosceptic, il inlocuieste pe mult mai flexibilul Tony Blair care pleaca din Downing Street 10, dupa ce s-a aflat 11 ani in fruntea guvernului. In urma cu cativa ani, Brown a blocat dezbaterile din Marea Britanie pe tema oportunitatii renuntarii la lira sterlina si la introducerea euro. Daca discutiile despre armonizarea fiscalitatii la nivelul UE sunt in parte blocate, acest lucru i se datoreaza si lui Brown.
Imediat dupa ce a fost confirmat in functia de sef al laburistilor, Brown a declarat ca a acceptat aceasta provocare "cu umilinta, mandrie si un maret sentiment de datorie" si le-a promis laburistilor ca va fi cel care va da tonul schimbarii in politica Marii Britanii.
"Tot ceea ce voi incerca sa fac pentru Marea Britanie se va baza pe valorile cu care am crescut - datorie, sinceritate, efort sustinut, familie si respect pentru ceilalti. Discursul meu se indreapta catre cei care vor sa schimbe vechea politica, care isi doresc o viata politica bazata pe valori, inspirata din ceea ce noi ca natiune putem realiza impreuna. Haideti sa costruim tara in care credem cu totii", a spus Brown in aplauzele delegatilor laburisti.
In cadrul discursului sau, Gordon Brown l-a nominalizat pe Douglas Alexander, actualul ministru al transporturilor, ca organizator al viitoarelor alegeri generale, lasand astfel sa se inteleaga ca aceste alegeri ar putea avea loc foarte curand. Potrivit presei britanice, ele ar putea avea loc chiar in primavara, pe de o parte Brown dorindu-si sa profite de faptul ca laburistii au crescut in sondaje in ultima luna, si pe de alta avand nevoie si de confirmarea electoratului britanic pentru a fi un premier legitim.
Sistemul electoral britanic nu pretinde alegeri intr-o astfel de situatie, seful partidului la putere fiind automat si prim-ministru.
Liderul liberal-democratilor Sir Menzies Campbell l-a somat insa pe Brown sa declanseze cat mai curand alegeri anticipate pe motiv ca britanicii trebuie sa fie cei care isi aleg premierul.
"Aceasta a fost cea mai lunga incoronare din istorie. Nici laburistii si nici britanici nu au fost cei care l-au ales pe Brown" a spus Campbell.
In zilele urmatoare programul lui Gordon Brown va fi foarte incarcat, acesta urmand sa faca publica structura noului sau guvern. Speculatiile pe aceasta tema au inceput in Marea Britanie inca de luni. Se asteapta astfel ca Margaret Beckett, actualul ministru de externe, sa fie indepartata din functie pentru a fi inlocuita de catre Jack Straw, care a mai detinut acest portofoliu sub conducerea lui Tony Blair. De altfel, alti opt membri ai actualului cabinet vor fi inlocuiti, printre care si John Reid, cel care a ocupat pana acum functia de ministru de interne. Desi au existat voci care declarau ca noul guvern va include si membri ai altor formatiuni politice se pare ca aceasta varianta a cazut dupa ce doi lideri politici importanti au refuzat ofertele lui Brown.
Desi Brown prevede schimbari majore pentru Marea Britanie in perioada ce urmeaza, britanicii nu par sa fie fie de aceeasi parere. Conform unui sondaj de opinie realizat de institutul ICM, 61% dintre cei chestionati cred ca nu va fi nicio diferenta intre guvernul condus de Blair si cabinetul lui Brown si doar 16% cred ca noul guvern va fi unul mai bun. Inca de duminica Brown si-a prezentat principalele puncte ale agendei sale, care sunt centrate in mare parte pe politica interna.
Brown a promis ca va face din problema locuintelor o prioritate in noul guvern si va deschide o dezbatere nationala pe tema construirii de locuinte pentru tineri. Reducerea criminalitaii se afla, de asemenea, printre prioritatile lui Brown, acesta dorindu-si, dupa cum sustine, ca oamenii sa se simta mult mai in siguranta pe strazi. In privinta economiei, Brown a declarat ca va actiona impotriva angajatorilor care acorda salarii sub salariul minim pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO