Politică externă

Gripa porcina face prima victima in SUA si se raspandeste in Europa

30.04.2009, 00:00 17

Presedintele american Barack Obama a cerut Congresului deblocarea a 1,5 miliarde de dolari pentru a lupta mai bine impotriva gripei porcine. Mexicul a anuntat ca va avea pierderi de 1 mld. dolari lunar.

Mexicul, epicentrul epidemiei, a revizuit numarul deceselor "oficiale" de la 20 la 7 in urma unor teste mai stricte, a anuntat BBC News. Cu toate acesta insa, potrivit informatiilor neoficiale, 159 de persoane au murit din cauza virusului gripei porcine. De asemenea, 1.600 de persoane sunt tinute sub observatie in Mexic.
Panica in lume creste odata cu aparitia unui numar tot mai mare de imbolnaviri. Ultimele cazuri au fost anuntate de Germania si de Austria. La nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat 112 de imbolnaviri.
Institutul german Robert Koch, responsabil pentru controlul si prevenirea bolilor, a anuntat trei cazuri: o femeie de 22 de ani in Hamburg, o femeie de 37 de ani si un barbat din Bavaria. Toti trei s-au intors recent din Mexic.
In Austria s-a confirmat imbolnavirea unei tinere de 28 de ani, recent intoarsa din Mexic, dar care are "sanse foarte mari sa se recupereze".
Cu un numar de 65 de imbolnaviri, Statele Unite sunt cel mai afectate de virusului gripei porcine, dupa Mexic. Ieri a fost a anuntat decesul unui copil de 23 de luni, prima victima a virusului din SUA.
Celelalte state afectate sunt Canada, Spania, Israel, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Corea de Sud.
Guvernele din intreaga lume cauta solutii la aceasta criza. Cel britanic va lansa o campanie de informare a populatiei in legatura cu riscurile asociate gripei porcine. Guvernul de la Londra va distribui pliante pentru informarea cetatenilor, iar Ministerul Sanatatii va comanda masti chirurgicale suplimentare care sa fie folosite de medici si asistenti medicali in cazul in care va izbucni o epidemie, potrivit presei britanice.
Premierul britanic Gordon Brown a anuntat trei noi cazuri de imbolnavire, pe langa cele doua depistate anterior.
Presedintele american Barack Obama a cerut deblocarea a 1,5 miliarde de dolari pentru a lupta mai bine impotriva acestui virus si pentru a evita o pandemie.
"Ca masura de precautie, cer Congresului sa includa la cererea de suplimentare a bugetului pe 2009 pe care am trimis-o la inceputul lunii suma de 1,5 miliarde de dolari pentru ameliorarea capacitatilor tarii noastre de a raspunde unei potentiale raspandiri a maladiei", a cerut Obama printr-o scrisoare adresata Congresului.
De asemenea, Senatul american a confirmat-o in functie pe Kathleen Sebelius in functia de secretar de stat pentru sanatate, din cauza temerilor ca SUA nu vor putea gestiona situatia de criza cum trebuie deoarece o serie de posturi importante de la acest departament sunt vacante.
Pe fondul cresterii ingrijorarii, mai multe state au interzis zborurile spre Mexic. Franta a cerut Uniunii Europene interzicerea zborurilor catre Mexic, dupa ce masuri similare au fost impuse de Argentina si Cuba.
In Franta sunt suspectate doua cazuri de criza porcina la doua persoane care au revenit din Mexic, potrivit declaratiilor lui Franoise Weber, directoarea Institutului pentru Supra-veghere Sanitara.
OMS a convocat ieri o reuniune de urgenta cu diferiti experti pentru a gasi solutii la virusul gripei porcine, dupa ce anterior a declarat ca un vaccin va fi creat intr-un interval de sase luni de zile. Un oficial al OMS declarase anterior ca este prea tarziu pentru a tine virusul sub control si ca masurile luate de state la frontiere fac prea putin pentru a evita contaminarea.
Astazi ministrii sanatatii ai UE se intalnesc pentru a discuta problema.
In capitala mexicana au fost inchise toate localurile publice (restaurante, baruri, pub-uri), teatrele. Camera de Comert din Mexic sustine ca toate aceste restrictii aduc pierderi zilnice de 700 de milioane de pesos (57 mil. dolari, adica peste un miliard lunar) pentru afaceri, relateaza BBC News.
 
Unde loveste gripa porcina
  • Germania: trei cazuri de imbolnavire
  • Austria: un caz de imbolnavire
  • Mexic: 7 decese "oficiale" si neoficial 159. 1.600 de imbolnaviri
  • SUA: un deces si 65 de cazuri de imbolnavire
  • Canada: 13 cazuri de imbolnavire
  • Spania: doua cazuri de imbolnavire
  • Marea Britanie: cinci cazuri de imbolnavire
  • Israel: doua cazuri de imbolnavire
  • Noua Zeelanda: doua cazuri de imbolnavire
  • Costa Rica: un caz de imbolnavire
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO