Politică externă

Haarez: Bin Laden ataca Israelul in Kenya

29.11.2002, 00:00 17

Serviciile de securitate israeliene cred ca Usama bin Laden sau o grupare care are legaturi cu Al-Qaida se afla la originea celor doua atacuri teroriste - impotriva unui hotel detinut de un grup financiar israelian si a unei avion de linie apartinand companiei israeliene Arkia - comis, ieri, in Kenia.
Bin Laden detine, inca, o infrastructura terorista de proportii in Africa de Est, care a mai operat in Kenya si in Tanzania, iar "profesionalismul" cu care au fost organizate cele doua atacuri ar demonstra implicarea Al-Qaida, a declarat o sursa din serviciile secrete, citata de cotidianul Haarez. O alta posibilitate este aceea ca Hezbollah sa fi comis atacurile, a afirmat sursa.
BBC afirma ieri ca, in cazul in care aceasta ipoteza implicarii Al-Qaida va fi confirmata, acesta ar fi primul atac al gruparii teroriste asupra unor obiective israeliene. In 1998, in Kenya si Tanzania au avut loc, simultan, atentate atribuite Al-Qaida asupra ambasadelor americane, soldate cu moartea a 230 persoane.
Treisprezece persoane au murit si alte 80 au fost ranite, ieri, in urma unui atentat sinucigas cu masina-capcana, comis intr-un hotel - proprietate a unei companii israeliene - aflat in apropierea orasului kenyan Mombasa. Simultan, un avion israelian de linie cu 261 de pasageri la bord a fost tinta unui atac cu rachete sol-aer, imediat dupa decolarea de pe aeroportul din Mombasa.
Masina-capcana, un automobil de teren, a fortat bariera de protectie din fata hotelului explodA„snd in momentul in care a patruns in holul acestuia.
Explozia a avut loc imediat dupa ce la receptie se inregistrasera 60 de noi turisti, toti cetateni israelieni. Potrivit autoritatilor de la Tel Aviv in atentat si-au pierdut viata trei israelieni dintre care doi copii. Trei dintre morti sunt autori ai atacului.
Concomitent cu atactul cu masina capcana, asupra avionului companiei israeliene Arkia, care decolase de pe aeroportul din Mombasa, cu destinatia Tel Aviv au fost lansate doua rachete. Avionul a fost atins usor da nici un pasager nu a fost ranit. Pilotii s-au pregatit initial pentru o aterizare de urgenta la Nairobi, ulterior decizand sa continue cursa spre Israel iar avionul a aterizat fara probleme la Tel Aviv. In urma incidentului de la Mombasa, compania El Al a decis suspendarea tuturor zborurilor internationale cu aterizare pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. PaA„sna la inchiderea editiei atentatele nu fusesera revendicate.
"In trecut au avut loc multe atentate asupra obiectivelor noastre din strainatate, dar este prima data cand se pare ca unul dintre avioanele noastre de linie a fost vizat de tiruri de rachete sol-aer", a declarat ministrul israelian de Externe Benyamin Netanyahu.
Atacurile au avut loc in ziua desfasurarii alegerilor primare din Israel, pentru desemnarea liderului partidului Likud, principalii candidati fiind premierul Ariel Sharon si ministrul de externe Benyamin Netanyahu. In timpul acestor alegeri, la Beit Shean, in nordul Israelului, cel putin cinci persoane au fost ucise in apropierea unui birou de vot, intr-un atac cu grenada si arma automata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO