Politică externă

Ianukovici tergiverseaza preluarea puterii de catre Iuscenko

07.01.2005, 00:00 7

Invinsul din alegerile ucrainiene, Victor Ianukovici, a fost protagonistul zilei de ieri la Kiev, cand Curtea Suprema de Justitie s-a reunit pentru a judeca solicitarea sa de anulare a alegerilor prezidentiale de la 26 decembrie, cand Victor Iuscenko a castigat scrutinul.
Decizia instantei supreme in stat nu se pronuntase pana la ora inchiderii editiei, insa nici macar autorul plangerii, Ianukovici, nu spera sa i se dea castig de cauza.
El a declarat in mai multe randuri ca nu-si face iluzii in privinta deciziei Curtii Supreme, insa cei mai multi analisti sunt de parere ca incearca sa traga de timp - adica sa amane preluarea atributiilor prezidentiale de catre adversarul sau politic. Ianukovici a demisionat din functia de premier, demersul i-a fost acceptat de catre Leonid Kucima, inca presedinte al tarii, insa politicianul prorus de la Kiev doreste sa tergiverseze preluarea ca atare a puterii de catre coalitia de dreapta care a castigat puterea.
Reprezentantii lui Iuscenko au anuntat ca sunt pregatiti sa demonstreze ca acuzatiile lui Ianukovici sunt absurde. Pe de alta parte, reprezentantii legali ai lui Ianukovici au lasat sa se inteleaga ca ar intentiona sa continue seria contestarii alegerilor de la 26 decembrie.
In aceste zile, Iuscenko, pe de alta parte, analizeaza structura viitorului cabinet, iar toata lumea asteapta sa vada pe cine va numi prim-ministru.
Financial Times scria ieri ca Iuscenko va anunta viitorul premier in cateva zile, insa nu se stie pana acum cine va fi alesul sau. Primele indicii au fost ca va fi vorba mai degraba de o aleasa, Iulia Timosenko, un lider radical al dreptei de la Kiev, om de afaceri influent, se poate spune chiar antirus (pentru ca se afla in conflict cu Kremlinul de ani de zile, de cand puterea de la Moscova se pare ca a contribuit la indepartarea ei de la putere). In ultimele zile insa au aparut informatii potrivit carora ar putea fi numit si un alt politician, Petro Porosenko, un politician mai de stanga, mai apropiat de Rusia, care este si el un influent om de afaceri.
Iuscenko, care si-a petrecut vacanta in compania presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, a declarat ca lucreaza la finalizarea strategiei economice a Ucrainei care va fi data publicitatii in cursul acestei luni. El a promis reluarea reformelor liberale pe care le-a initiat in timpul mandatului sau de premier, in anul 2000, dar care au fost incetinite dupa ce a fost demis, un an mai tarziu. To atunci a fost indepartata si Timosenko.
Iuscenko si Saakasvili au dat publicitatii o declaratie comuna in care au facut referire la recentele schimbari politice din tarile lor, considerandu-le drept "noi valuri de eliberare a Europei, care vor conduce la victoria definitiva a libertatii si democratiei pe continentul european".
Iuscenko a declarat ca a luat mai multe decizii referitoare la ocupantii unor posturi secundare din Cabinet.
Aceste comentarii au fost facute pe fondul criticilor formulate impotriva candidaturii la postul de premier a lui Petro Porosenko, presedintele Comisiei parlamentare pentru Buget.
Iulia Timosenko sustine ca Porosenko ar putea fi in conflict de interese daca ar fi numit prim-ministru. Dar ea a subliniat ca va continua sa-l sprijine pe Iuscenko, indiferent de alegerea acestuia. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO