Politică externă

Încă doi lideri din Orient stau să cadă: Gadhafi vrea pace, preşedintele Yemenului rămâne fără susţinere

Muammar Gadhafi

Liderul libian Muammar Gadhafi nu a putut fi îndepărtat până acum de la putere nici de atacurile rebelilor, nici de cele ale forţelor aeriene ale NATO

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2011, 23:42 15

Liderul libian Muammar Gadhafi a acceptat un plan de pace propusde Uniunea Africană, plan menit să pună capăt conflictului de optsăptămâni din Libia, incluzând o încetare imediată a focului, însăun reprezentant al opoziţiei a declarat că acesta va funcţionanumai dacă Gadhafi va renunţa la putere, scrie agenţia de presăThomson Reuters.
Preşedintele sud-african Jacob Zuma, care a condus o delegaţie delideri africani ce s-au întâlnit cu Gadhafi, a făcut apel la NATOsă suspende atacurile aeriene asupra ţintelor guvernamentale.

Ofertele anterioare de încetare a focului venite din partea luiGadhafi nu au avut niciun rezultat, iar rebelii au declarat că nuvor accepta nimic mai puţin decât sfârşitul regimului de 41 de anial lui Gadhafi.

Potrivit oficialilor Uniunii Africane, planul de pace includepropuneri privind transportul liber de ajutoare umanitare,protecţia străinilor, dialog între toate părţile, suspendareaatacurilor aeriene ale NATO şi crearea unei perioade de tranziţiepentru adop­tarea şi im­ple­mentarea reformelor politicenecesare.
Întrebat dacă se teme că rebelii ar putea respinge planul, RamtaneLamamra, comisar pentru pace şi securitate în cadrul UniuniiAfricane, a declarat: "Credem că propunerile noastre suntsuficiente pentru lansarea de negocieri. Avem nevoie ca rebelii săaccepte că suntem de bună-credinţă".

"Nicio forţă exterioară, nici chiar Uniunea Africană, nu poatedecide în numele poporului libian cine ar trebui să fie liderulţării", a adăugat Lamamra.
NATO, mandatat să-i protejeze pe civilii din Libia în faţaatacurilor forţelor lui Gadhafi, a anun­ţat intensificareaoperaţiunilor sale aeriene în decursul weekendului trecut, după cerebelii au acuzat organizaţia că reacţionează prea lent laatacurile guvernamentale.

Gadhafi, care şi-a făcut prima apariţie în faţa presei străine dupămai multe săptămâni, s-a întâlnit cu liderii africani la reşedinţasa. El a urcat în­tr-un autovehicul sport şi a arătat semnulvictoriei în faţa unei mulţimi de susţinători.
Apariţia acestuia şi înfăţişarea sa optimistă au confirmat impresiaanaliş­tilor că cercul său a depăşit o perioadă de paralizie şi sepregăteşte pentru o campanie lungă, un nou semn că negocierile s-arputea prelungi.

Analiştii anticipează un conflict prelungit care ar putea duce la odivizare între est şi vest în statul nord-african.
Misiunea Uniunii Africane a inclus reprezentanţi din cinci ţări,aceasta fiind aprobată de Uniunea Europeană. Totuşi, ţărileoccidentale implicate în operaţiunile NATO nu au comentat încă pemarginea planului, potrivit BBC News.


Egipt: Mubarak respinge acuzaţiile de abuz de putere

În cadrul primelor comentarii făcute de la îndepărtarea sa de laputere, fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak (foto) anegat faptul că s-a folosit de poziţia deţinută pentru a strângeavere şi proprietăţi în timpul celor trei decenii în care a condusEgiptul, potrivit KyivPost. Comentariile nu au făcut decât săaprindă şi mai mult mânia egiptenilor în mijlocul unei perioade detranziţie către un sistem mai democratic.
Mubarak a declarat că a "autorizat" o anchetă privitoare lafinanţele sale şi a promis să-i acţionize în justiţie pe toţi ceicare i-au năruit reputaţia. "Am suferit foarte mult şi încă sufăr,eu şi familia mea, în urma campaniilor nedrepte îndreptateîmpotriva noastră şi acuzaţiilor false menite să-mi afectezereputaţia, integritatea, poziţiile mele politice şi istoria meamilitară", a declarat Mubarak.


Yemen: preşedintele pierde sprijinul lumii arabe

Preşedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh (foto) este totmai izolat după ce a pierdut susţinerea celor mai apropiaţi aliaţiai săi din lumea arabă, aceştia cerându-i să cedeze putereavicepreşedintelui pentru a asigura "unitatea, siguranţa şistabilitatea" ţării, scrie Bloomberg. Recent şi Statele Unite s-audezis de Saleh, spunându-i că trebuie să cedeze puterea.
Consiliul de Cooperare din Golf a cerut transferul puterii cătrevicepreşedintele Abduraboo Mansur Hadi şi crearea unui guvern deunitate naţională condus de opoziţie. În Yemen, cea mai săracă ţarăarabă, protestele antiguvernamentale intră în cea de-a treia lună.Armata, guvernul şi o mare parte din baza tribală ale lui Salehl-au abandonat, în condiţiile escaladării conflictelor violentedintre forţele de securitate şi protestatari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO