Politică externă

Independenta Kosovo - posibil pretext pentru un nou razboi

23.03.2007, 19:54 13

Decizia privind statutul Kosovo nu va fi utilizata de Rusia in cazul republicilor separatiste din fostul spatiu sovietic, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informeaza cotidianul rus Gazeta.
Declaratia vine in contextul in care la mijlocul acestei saptamani, cotidianul francez Le Monde il cita pe mediatorul ONU pentru Kosovo, Martti Ahtisaari, care aprecia ca "independenta sub supraveghere internationala este singura optiune viabila" pentru provincia sarba.
Ziarul preciza ca a consultat raportul final privind statutul Kosovo, confidential inca, al lui Ahtisaari, care urmeaza sa fie transmis in data de 26 martie tarilor membre in Consiliul de Securitate al ONU.
La randul sau, comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat in fata Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European ca propunerea lui Ahtisaari privind viitorul statut al provinciei Kosovo este un "compromis realist care creeaza un cadru pentru viitorul unei provincii Kosovo stabile, democratice si multietnice".
Fiind intrebat despre o eventuala suveranitate sau independenta a Kosovo, oficialul european a spus ca "UE nu ar trebui sa se grabeasca cu sintagme ce ar putea duce la noi probleme". Evitarea pronuntarii cuvantului "independenta" a lui Rehn isi gaseste explicatia in dorinta de a evita amenintarea unui veto din partea rusilor. La Belgrad, primul-ministru Vojislav Kostunica l-a acuzat pe Martti Ahtisaari ca "face o propunere ilegala si ilegitima care incalca prevederile Cartei ONU si constitutia Serbiei". Este evident ca pe moment statul Kosovo si-ar putea castiga independenta numai in afara Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite (CSNU), unde cel putin Rusia si, eventual, China s-ar opune unei asemenea optiuni. Iar o solutie fara acordul CSNU ar insemna inca o palma pe obrazul legii internationale. Contextul pentru rezolutia privind viitorul statut al Kosovo poate fi gasit in Rezolutia 1.244 a CSNU. Potrivit acesteia, "populatia din Kosovo poate avea autonomie substantiala in cadrul Republicii Federative Iugoslavia", actuala Serbie.
Pozitia sarbilor e pe deplin sustinuta de rusi pentru care decizia privind o eventuala independenta a statutului Kosovo va crea un precedent pentru alte republici autodeclarate de care e interesata Moscova, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, Karabahul de Sud. Desi nu se stie clar daca Rusia ar accepta cedarea Kosovo in schimbul separatistilor din fostele republici sovietice, declaratia lui Lavrov are o mare parte de adevar. Potrivit specialistilor, ar fi necesar ca viitorul stat Kosovo sa fie luat in considerare cu prudenta, atat timp cat acesta ar avea efect asupra miscarilor secesioniste din intreaga lume: provincia basca, Corsica, Tibet, Taiwan, Kurdistan, Scotia, Quebec, Tamil Elam, Ciprul de Nord, Kashmir, Thailanda de Sud etc.
Un Kosovo independent ar insemna o solutie total neprincipiala pentru granitele din Balcani, dupa ce o independenta asemanatoare a fost refuzata altor natiuni in anii 1990. Un exemplu este Bosnia & Hertegovina care, sub acordul Dayton, este compusa din doua entitati: Federatia Bosnia & Hertegovina (musulmani si croati) si Republica Srbska (sarbi). Ca si Kosovo, R. Srbska este un protectorat, cu trupele NATO pe pamantul sau. Ca si in Kosovo, aproape 90% din populatie o constituie comunitatea etnica. Din punct de vedere strategic, sarbii, ca si comunitate majoritara in R. Srbska, au aceleasi aspiratii ca si albanezii din Kosovo: sa devina independenti. Insa in R. Srbska, comunitatea internationala distruge toate simbolurile existente si structurile statale, chiar si pe cele recunoscute de catre acordul de pace de la Dayton, in numele proclamat al stabilitatii, multietnicitatii si integrarii europene. In Kosovo, aceeasi comunitate internationala face un lucru totalmente opus: construieste un nou stat, de la zero, si trateaza - spun observatorii -Kosovo ca pe un "stat independent in curs de dezvoltare".
O solutie justa si incurajatoare este cea aflata intre autonomia-standard pentru Kosovo - inacceptabila pentru aspiratiile albaneze - si independenta deplina, "conditionata" sau "imediata" - inacceptabila pentru sarbi si pentru statul sarb. Intre aceste doua solutii exista un numar infinit de optiuni pentru regiunea Kosovo si in interiorul ei: autonomie substantiala, confederatie, euroregiune, modelul Hong Kong (un stat si doua sisteme), Tirolul de Sud, Bavaria etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO