Politică externă

India este in soc dupa o serie de atentate care au ucis 125 de oameni in Bombay

27.11.2008, 19:33 23

125 de oameni au murit in Bombay, capitala financiara a Indiei, dupa ce grupari inarmate au atacat sapte locatii importante ale orasului.

Atacurile au fost revendicate de o grupare islamista necunoscuta, Deccan Mujahideen, insa mai multi experti au spus ca atentatele poarta semne ale operatiunilor tipice gruparii teroriste al-Qaida. 
Statia principala de metrou, un spital, un restaurant si doua hoteluri de lux - locatii frecventate de straini, dar si de liderii si oamenii de afaceri locali - au fost tintele majore ale atentatorilor. Atacurile au vizat in principal cetatenii straini, au fost revendicate inital de asa-numitul grup Deccan Mujahideen printr-o serie de e-mailuri trimise agentiilor de stiri. Concomitent, prim-ministrul indian Manmohan Singh a subliniat ca grupul terorist provine din afara tarii si are "legaturi externe".
Bursa de la Bombay a fost inchisa ieri dupa atentate, iar multi dintre turisti au parasit orasul indreptandu-se catre aeroport.
Fortele de securitate indiene au inconjurat cele doua hoteluri din Bombay, Trident Oberoi si Taj Mahal, care au fost luate cu asalt de teroristi miercuri seara.
In urma atacurilor si-au pierdut viata 125 de oameni, dintre care cel putin sase sunt straini, iar 327 persoane au fost ranite. Ministerul de Externe din Italia a confirmat ca una dintre victime este cetatean italian. Printre raniti se afla 7 britanici, 3 americani si 2 asutralieni. Niciun roman nu a fost ranit in aceste atentate, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Fortele de ordine au ucis cel putin 9 teroristi in cursul confruntarilor de ieri, iar televiziunile au transmis ca la atacuri au participat probabil 26 de teriristi.
Ieri dimineata, alte explozii au avut loc la cele doua hoteluri din Bombay, chiar daca politia indiana anuntase ca eliberase toti ostaticii. O confruntare intre teroristi si fortele de ordine a avut loc la hotelul Oberoi, unde aproximativ 100 de membri ai unei unitati specializate a politiei din India au eliberat patru sau cinci straini tinuti ostatici la etajul al nouasprezecelea al cladirii.
Producatorul CNN Phil O'Sullivan a spus ca a auzit "o explozie foarte puternica in partea dreapta a hotelului". De asemenea, reporterul Sara Sidner a spus ca o noua explozie a avut loc la hotelul Taj Mahal.
Televiziunile au transmis ieri imagini dramatice: pe masura ce rudele asteptau ingrijorate in afara hotelurilor, medicii aduceau pe targi corpurile neinsufletite ale victimelor.
Politia a verificat fiecare etaj in parte pentru a captura teroristii, cinci dintre acestia fiind suspectati a se ascunde in Taj Mahal, iar trei in Oberoi, au declarat oficiali ai statului indian Maharashtra.
O femeie americana care inca era tinuta ostatica ieri, impreuna cu sotul sau, a declarat intr-o convorbire telefonica cu CNN ca situatia s-a ameliorat. "Avem apa si suntem nerabdatori si pregatiti sa iesim. Suntem bine. Noaptea trecuta a fost o alta poveste, dar azi suntem bine". Identitatea femeii nu a fost data publicitatii.
Autoritatile au descoperit 8 kilograme de RDX, unul dintre cele mai puternice explozive militare, in incinta unui restaurant situat in apropierea hotelului Taj, indicand ca atacatorii ar fi planuit acte mult mai violente.
Atentatorii au continuat sa asedieze cladirea numita Casa Chabad, unde locuiesc cateva familii de evrei. Igal Palmor, purtatorul de cuvant al minsterului israelian de externe, a declarat ca situatia este incerta in cazul acestei locatii. Doua femei si un copil au reusit sa se elibereze, insa trei sau patru ostatici au ramas in continuare in cladire, a afirmat un oficial indian.
De asemenea, in ceea ce priveste spitalul Cama, a patra locatie afectata de atacuri, situatia pare a se fi rezolvat ieri dimineata.
Autoritatile au blocat orasul Bombay si le-au solicitat rezidentilor sa nu-si paraseasca locuintele. Bursa orasului, centrul financiar al Indiei, a fost inchisa, acelasi lucru petrecandu-se si in cazul scolilor si universitatilor. Oficiali din guvernul indian au declarat ca atacul i-a luat pe nepregatite. Politia a anuntat ca dintre cei noua suspecti arestati, sapte sunt pescari.  
Cel putin noua dintre atentatori au fost ucisi in confruntarea cu politia locala. Printre victime se afla si Hernant Karkare, seful diviziei antiteroriste din cadrul politiei din Bombay.
"Teroristii au utilizat arme automate, iar in unele locatii au fost plasate grenade", a declarat An Roy, oficial al politiei din statul indian Maharashtra.
Presedintele Congresului National Indian (principalul partid politic din India), Sonia Gandhi, a condamnat atacurile. "Atacul terorist din Bombay este un act de lasitate si merita cea mai severa condamnare", a declarat Gandhi reporterilor in Delhi.
"Ii rog pe cei din Bombay sa ramana calmi si fermi in aceste vremuri de restriste. Am incredere ca rezistenta oamenilor din Bombay nu va fi afectata".
Bombayul a mai fost atacat in iulie 2006, cand o serie de explozii in cadrul retelei de metrouri a ucis 190 de persoane si a ranit peste 700.
De asemenea, multe alte atentate au fost puse la punct in ultimele luni in India, soldandu-se cu multi morti. Majoritatea atacurilor au fost puse pe seama militantilor musulmani, insa politia a arestat si suspecti din randul extremistilor hindusi.
Atacurile de miercuri seara vin pe fondul alegerilor in cateva state indiene, inclusiv in controversata provincie Kasmir.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO