Politică externă

Iranul, in spatele atacului impotriva Israelului

14.07.2005, 19:40 13

Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, afirma ca Iranul s-ar putea afla in spatele atentatului sinucigas comis in noaptea de marti spre miercuri in Israel, intr-un centru comercial din Netanya, care s-a soldat cu trei morti si circa 40 de raniti.

Acesta este primul atac antiisraelian dupa luni de acalmie si dupa ce Israelul si-a luat angajamentul de a se retrage din Fasia Gaza.

"Nu vreau sa sugerez ca as sti ceva in legatura cu atentatul, dar, in mod clar, unul dintre obiectivele declarate ale Iranului este de a face rau Israelului", a explicat Rumsfeld, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o intrevedere cu omologul sau italian, Antonio Martino.

Guvernul israelian a anuntat ca va lua "masuri impotriva teroristilor islamisti" care au revendicat atentatul comis la Netanya, soldat, potrivit unui nou bilant, cu moartea a trei israelience: "Acest atentat barbar este rezultatul politicii Autoritatii Palestiniene, care refuza sa faca ordine. Toti cei care au refuzat sa respecte armistitiul au profitat de el pentru a se organiza".

Israelul a restituit palestinienilor, in ultimele luni, controlul oraselor Ierihon si Tulkarem. Ieri insa, armata a atacat orasul Tulkarem, ca represalii, si a ucis un politist.

Atentatul antiisraelian a fost revendicat de organizatia terorista Jihadul Islamic.

Autorul atentatului a incercat sa intre in centrul comercial Hasharon din Netanya, dar a fost impiedicat de trecatori si a detonat explozibilii pe care ii avea asupra sa in exteriorul cladirii.

Liderii gruparii teroriste au afirmat ca atentatul a fost comis de un tanar in varsta de 18 ani, Ahmad Sami Abu Khalil, originar dintr-un sat situat in apropiere de Tulkarem.

Liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a condamnat atentatul sinucigas, calificandu-l drept "un act terorist" care a urmarit sabotarea retragerii israeliene din Fasia Gaza. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO