Politică externă

Israelul avanseaza, fuga din Gaza este aproape imposibila

Israelul avanseaza, fuga din Gaza este aproape imposibila
05.01.2009, 18:57 16

In presa britanica au aparut informatii potrivit carora Israelul ar fi folosit din nou cartuse cu fosfor alb in acest razboi, dupa ce a admis ca a folosit arma in timpul operatiunilor militare din 2006 impotriva gruparii libaneze Hezbollah.
Fosforul alb provoaca arsuri grave oricui se afla in apropierea sa si potrivit Tratatului de la Geneva din 1980 este interzisa folosirea lui in zone civile, insa Israelul a negat ca l-ar fi folosit in ultimele noua zile.
"Israelul foloseste munitie care este permisa in conformitate cu legislatia internationala", a declarat capitanul Ishai David, care a refuzat sa dea detalii despre ce fel de cartuse au fost folosite in cadrul incursiunii din Gaza.
Un alt expert militar israelian a mentionat ca exploziile au produs doar "mult fum care orbeste inamicul pentru a permite inaintarea fortelor noastre".
Expertii britanici citati de presa din Insula au precizat ca in cazul in care fosforul alb ar fi fost folosit intr-o zona dens populata precum Gaza, Israelul a comis o crima de razboi.
Pe masura ce trupele israeliene avanseaza in Gaza, incercuind Gaza City, liderii gruparii Hamas pregatesc riposta si au anuntat ca "mii" de combatanti vor lupta impotriva armatei israeliene. "Am pregatit mii de combatanti curajosi care va asteapta la fiecare colt de strada si va vor intampina cu foc si fier", a afirmat Abu Obeida, purtatorul de cuvant al Brigazilor Ezzedine al-Qassam, intr-o interventie televizata la postul de televiziune al Hamas, Al-Aqsa.
Pe de alta parte, Mossad, serviciul israelian de contraspionaj, se teme ca din Liban gruparea Hezbollah ar putea raspunde la razboiul din Gaza atacand Israelul. Seful serviciului, Amos Yadlin, a avertizat cu privire la un atac al gruparii siite Hezbollah la frontiera israelo-libaneza, a relatat ieri postul de radio al armatei.
Conform lui Yadlin, militia libaneza pro-iraniana ar putea folosi ca pretext ofensiva militara israeliana declansata la 27 decembrie impotriva Hamas in Fasia Gaza pentru a deschide "un al doilea front".
Israelul a decis sa mobilizeze zeci de mii de rezervisti, iar aceste efective ar putea fi destinate partial apararii frontierei de nord a tarii in cazul unui atac al Hezbollah, a mai precizat postul de radio. Potrivit aceleiasi surse, oficiali militari israelieni de rang inalt au exclus posibilitatea unei provocari directe din partea Hezbollah, dar au apreciat ca organizatii armate palestiniene din Liban ar putea intra in actiune. "Avem privirea indreptata spre nord si suntem pregatiti pentru orice evolutie", a declarat in fata Comisiei parlamentare pentru afaceri externe si aparare ministrul apararii, Ehud Barak, ale carui afirmatii au fost difuzate in direct de postul public de radio israelian.
O delegatie a Hamas urma sa ajunga aseara la Cairo, unde se afla o delegatie a UE si presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Liderii europeni au cerut incetarea imediata a focului, insa au sugerat ca actiunea Israelului a fost justificata de vreme ce Hamas a tras primul rachete asupra teritoriului israelian.
Ministrul israelian al afacerilor sociale, Yitzhak Herzog, a afirmat, citand serviciile israeliene de informatii, ca Hamas cauta acum o solutie care sa ii permita sa isi salveze imaginea in urma declansarii ofensivei israeliene. "Rapoartele serviciilor noastre de informatii transmise cabinetului israelian arata ca Hamas cauta o solutie onorabila pentru a iesi din aceasta situatie", a declarat Herzog.
Purtatorul de cuvant al armatei israeliene, Avi Benayahu, a afirmat la randul sau duminica seara ca Hamas "a ajuns la concluzia ca a comis o eroare strategica enorma refuzand prelungirea armistitiului" de sase luni incheiat prin intermediul Egiptului si care a expirat la 19 decembrie. Hamas si-a justificat atunci decizia prin faptul ca Israelul nu a ridicat blocada in Fasia Gaza.
Pe masura ce liderii europeni cauta solutii pentru pace in Israel, apar noi viziuni despre cum ar trebui sa functioneze cele doua state in viitor. Solutia care prevede doua state, Israel si "Palestina", nu mai este de actualitate, apreciaza fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton, care sugereaza posbilitatea ca Fasia Gaza sa intre sub controlul Egiptului, iar Cisiordania sa revina Iordaniei intr-un articol publicat ieri in editia online a Washington Post.
Razboiul din Fasia Gaza demonstreaza ca actualul model de guvernare din teritoriile palestiniene a esuat. Fasia Gaza este controlata de teroristi finantati si aprovizionati de catre Iran, Autoritatea Palestiniana este distrusa definitiv, iar economiile Fasiei Gaza si Cisiordaniei s-au impotmolit, scrie fostul ambasdor american la ONU. Palestinienii sufera consecintele luptelor pentru putere regionale, purtate pe socoteala lor, este de parere Bolton.
Nici Israelul nu este un loc fericit, in opinia lui Bolton, acesta fiind, in plus, supus oprobriului lumii pentru ca se apara de terorism. Tarile vecine sufera si ele: Egiptul a inchis granita sa cu Fasia Gaza, Libanul ramane sub amenintarea miscarii Hezbollah controlate de Iran, Siria continua sa alunece sub hegemonia Iranului, Iordania este captiva in blocajul general, in timp ce alte state arabe isi concentreaza atentia in alte directii, ca amenintarea pe care o reprezinta Iranul si scaderea pretului petrolului, apreciaza Bolton.
In acest peisaj, sustinerea "solutiei cu doua state", Israel si "Palestina", convietuind in pace, nu mai este sustenabila. Bolton crede ca solutia este o abordare "cu trei state", potrivit careia Fasia Gaza ar trece sub controlul Egiptului, iar Cisiordania ar trece sub suveranitatea Iordaniei. Extinderea autoritatii politice a celor doua state este, potrivit lui Bolton, calea catre pace si crearea de guverne care sa aduca pace si stabilitate in propriile tari. Ideea va fi cu siguranta nepopulara atat in Egipt, cat si in Iordania, care au cautat indelung sa se spele pe maini de problema palestiniana, arata Bolton. Prin urmare, acestea ar trebui sa nu isi asume responsabilitatea singure, ci ar trebui sa primeasca sprijin financiar si politic de la Liga Araba si de la Occident, asa cum au primit ani de zile de la SUA. Fostul ambasador american la ONU este de parere ca Israelul trebuie sa accepte ca Iordania si Egiptul sa detina roluri politice si administrative, daca nu doreste sa joace singur aceste roluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO