Politică externă

Israelul avanseaza spre sudul Fasiei Gaza

06.01.2009, 19:10 8

Cel putin 40 de persoane, care se refugiasera intr-o scoala administrata de ONU in nordul Fasiei Gaza, au fost ucise ieri intr-un atac israelian in acest sector, potrivit unui nou bilant al surselor medicale. Conform acestora, atacul s-a produs la Jabaliya. Persoanele ucise se aflau, potrivit primelor marturii, in interiorul si in jurul unei scoli a Unrwa, agentia ONU pentru refugiatii palestinieni.

Aproximativ 23 de persoane au fost ucise ieri in Gaza, ridicand numarul victimelor la 555 de morti. Alte 2.700 de persoane au fost ranite, majoritatea civili, conform surselor medicale palestiniene.
Ofensiva Israelului asupra Fasiei Gaza s-a extins in sudul tarii, in vreme ce diplomatia se zbate neputincioasa.
Tony Blair, fostul premier britanic si actualul reprezentant al Cvartetului (SUA, UE, Rusia si Natiunile Unite) pentru Orientul Mijlociu, a declarat ieri ca incetarea ostilitatilor in Fasia Gaza depinde de o actiune clara care sa permita distrugerea tunelurilor prin care Hamas se aprovizioneaza cu arme.
Tony Blair a facut aceste declaratii in cea de-a unsprezecea zi de cand statul evreu a lansat o ofensiva militara asupra Fasiei Gaza, ca raspuns la atacurile Hamas (miscarea care controleaza teritoriul) asupra sudului Israelului. Ieri trupele israeliene s-au mutat spre sudul tarii, spre orasul Khan Younis, dupa ce cu o zi inainte au incercuit Gaza City, capitala teritoriului palestinian. "S-ar putea obtine o incetare imediata a focului in anumite conditii si asta dorim sa obtinem. Circumstantele converg spre o actiune clara de intrerupere a aprovizionarii cu arme si bani prin tunelurile dintre Egipt si Fasia Gaza", a anuntat fostul premier britanic Tony Blair.
La frontiera dintre Egipt si Fasia Gaza exista aproximativ 200 de tuneluri care au permis aprovizionarea Hamas in pofida blocadei impuse de Israel. Intrebat despre posibilitatea dialogului direct cu Hamas, reprezentantul Cvartetului a subliniat ca "majoritatea oamenilor doresc dialogul", a spus Blair.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO