Politică externă

Istanbulul, zguduit de cel mai sangeros atentat din ultimii ani

29.07.2008, 20:08 17

Cel putin 17 persoane au murit si peste 150 de persoane au fost ranite in urma unui dublu atentat produs la sfarsitul saptamanii trecute la Istanbul, cel mai sangeros din ultimii cinci ani. Atentatul s-a produs in contextul crizei interne care macina tara, Curtea Constitutionala reunindu-se ieri pentru a dezbate interzicerea partidului de guvernamant AKP, acuzat de actiuni antiseculare.
Cele doua explozii au avut loc la o distanta de cateva minute pe un bulevard din cartierul periferic Gungoren, situat pe malul european al orasului turc.
"Nu exista nicio indoiala ca este vorba de un atac terorist", a declarat guvernatorul Istanbulului, Muammer Guler.
"Au avut loc doua explozii. Ambele bombe au fost ascunse in pubele. Au explodat la un interval de 10-12 minute. Dupa prima explozie, locuitorii s-au adunat si atunci a survenit cea de-a doua explozie, care s-a soldat cu noua morti", a explicat Guler. Potrivit martorilor cea de-a doua deflagratie a fost mai puternica decat cealalta.
Nimeni nu a revendicat atentatul, dar presa din Turcia l-au pus pe seama rebelilor kurzi, membrii ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Potrivit ziarelor, trei persoane au fost arestate in legatura cu exploziile.
Gruparea terorista a mai amplasat bombe in trecut pe teritoriul turc si este suspectata ca vrea sa se razbune impotriva raidurilor armatei turce asupra nordului Irakului, acolo unde kurzii isi au bazele.
Ipoteza conform careia atentatul este opera grupurilor islamiste nu este luata in considerare, deoarece acestea au atacat numai sedii diplomatice sau firme straine.
Cel mai grav atentat petrecut vreodata in Istanbul a fost cel din noiembrie 2003, cand 58 de persoane si-au pierdut viata in trei atentate sinucigase ale militantilor islamisti in fata a doua sinagogi, asupra consulatului britanic si bancii HSBC.
Presedintele tarii Abdullah Gul a calificat atentatul drept "cruzimea terorismului", in timp ce premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca Turcia are un motiv in plus pentru a lupta in continuare impotriva terorismului.
Acesta este cel de-a doilea atentat care zguduie Istanbului in ultimele 30 de zile, la inceputul lunii patru atacatori deschizand focul asupra consulatului american, atac in urma carora au murit sase persoane.
Dublul atentat a avut loc in contextul politic tulbure din Turcia, ieri Curtea Constitutionala reunindu-se pentru a dezbate asupra interzicerii partidului AKP, aflat la guvernare, care ii are ca membrii pe premierul Erdogan si pe presedintele tarii, Abdullah Gul. AKP este acuzat de elita laica sustinuta de armata ca vrea sa construiasca in Turcia un stat islamic.
O posibila interzicere a Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), care a castigat alegerile anul trecut, va duce in mod sigur la alegeri anticipate, cel mai probabil in noiembrie, si ar da peste cap toate planurile Turciei de a intra in Uniunea Europeana.
Analistii politici care se asteapta la un verdict pana la inceputul lui august, sunt de parere ca partidul va fi interzis, in ciuda zvonurilor conform carora el ar putea scapa de aceasta hotarare. Bursa amortita din Turcia si-a revenit in ultima luna in baza informatiilor potrivit carora PKK nu va fi totusi interzis.
In baza acestui conflict, peste 86 de persoane, printre care generali in rezerva, jurnalisti si intelectuali, au fost arestate, fiind banuite ca au format o grupare terorista care viza sa inlature de la putere Guvernul.
Pentru a ajunge la cel din urma verdict, sapte judecatori din unsprezece trebuie sa fie in favoarea acestei miscari. Daca AKP este interzis, deputatii care fac parte din aceasta formatiune vor deveni membri independenti ai Parlamentului, vor putea sa formeze un alt partid sau sa se inscrie in altul.
Recep Tayyip Erdogan a recunoscut pentru prima data intr-un interviu publicat saptamana trecuta ca partidul sau a facut o serie de greseli care au dus la criza actuala. Cea mai controversata lege data de guvern a fost eliminarea interzicerii purtarii valului islamic in universitati. Curtea Constitutionala a anulat reforma in luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO