Politică externă

Italia: "garzi civile" impotriva imigrantilor. Creste tensiunea intre Roma si Bucuresti

22.02.2009, 19:14 19

Italia a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute un set de masuri "privind securitatea publica si combaterea violentei sexuale" si crearea unor asa-numite garzi civile care sa pastreze ordinea, masuri controversate ce risca sa tensioneze relatiile dintre Bucuresti si Roma. Anul trecut, guvernul italian a aprobat ca armata sa patruleze pe strazi pentru mentinerea ordinii.

Printre masurile incluse in decret se numara inlocuirea arestului la domiciliu cu detentia pentru persoanele acuzate de agresiuni sexuale, acordarea de asistenta juridica pentru victime si masuri vizand combaterea imigratiei ilegale. In plus, decretul prevede circumstante agravante pentru violul in grup, pentru agresarea unor minori cu varste pana la 16 ani si inchisoarea pe viata daca victima violului este ucisa.
Decretul mai prevede si crearea, la propunerea primarilor, a unui un serviciu de securitate pe baza de voluntariat, format din persoane neinarmate. "Membrii acestor echipe nu vor avea arme, ci doar telefoane mobile, pentru a putea anunta fortele de ordine in cazul aparitiei unor probleme. Primarii sunt cei care vor decide cum, unde si cand vor apela la acesti voluntari", a declarat ministrul de interne, Roberto Maroni.
Ministrul roman de interne Dan Nica se va intalni saptamana aceasta cu Maroni, in timp ce ministrul de externe Cristian Diaconescu are programata azi o intalnire la Roma cu omologul sau Franco Frattini pentru a discuta problema romanilor din Peninsula.
Situatia e cu atat mai tensionata cu cat organizatia de extrema-dreapta Forza Nuova a organizat la sfarsitul saptamanii mitinguri in "100 de orase" italiene, protestand fata de recentul val de violuri, unele atribuite romanilor, si, in general, fata de imigratia scapata de sub control.
Care este insa solutia in aceste conditii de criza pentru romanii din Italia?
"Singura solutie este integrarea romanilor si asta poate fi facuta printr-o campanie de angajari ai acestora in cadrul primariilor dupa modelul actritei romance Ramona Badescu care a devenit consiliera a primarului Romei Gianni Alemanno", a declarat pentru ZF Viorel Badea, parlamentar PD-L pentru diaspora, ales in circumscriptia care include si Italia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO