Politică externă

Iuscenko da un nou ultimatum Parlamentului

01.06.2007, 19:01 17

Deputatii Ucrainei au primit un al doilea ultimatum, de 24 de ore, pentru a amenda legea electorala, altfel presedintele Viktor Iuscenko a anuntat ca va dizolva Parlamentul si va organiza alegeri parlamentare in maxim 60 de zile.
Acest lucru inseamna ca legislativele ar putea avea loc la inceputul lui august, cu doua luni mai devreme decat data stabilita initial de presedinte cu seful Guvernului, Viktor Ianukovici. La Kiev, Parlamentul a reluat dezbaterile pentru aprobarea legilor necesare organizarii alegerilor anticipate la 30 septembrie, dupa ce miercuri expirase primul ultimatum acordat de Viktor Iuscenko. Presedintele ucrainean semnase un decret de suspendare pentru doua zile a dizolvarii Parlamentului - care a expirat miercuri - pentru a permite Legislativului sa voteze modificarile necesare la legea electorala, astfel incat alegerile sa aiba loc in toamna. Ieri, asadar, presedintele a anuntat prelungirea cu o zi a acestui decret.
Agitatia din Parlament vine pe fondul unei crize prelungite in Ucraina care a culminat in urma cu o saptamana cu demiterea procurorului general de catre presedintele Iuscenko. Parlamentul a refuzat sa voteze ieri demiterea procurorului general Sviatoslav Piskun si a blocat decizia de numire a adjunctului acestuia in postul ramas vacant. Parlamentul a fost suspendat in urma votului, ceea ce face imposibil ca presedintele Iuscenko sa nominalizeze un nou procuror general.
Parlamentarii din cadrul Partidului Regiunilor, condus de rivalul presedintelui, premierul Ianukovici, au amenintat ca il vor impiedica pe Viktor Semciuk, adjunctul lui Piskun, sa preia functia de procuror general interimar.
"Desi Curtea de Apel a stabilit ca Piskun a fost destituit in mod legal din functia de procuror general, noi il vom impiedica fizic pe Semciuk sa intre in birou, deoarece presedintele are nevoie de aprobarea Radei inainte de a demara procedura de demitere", a declarat Vasil Kiselev, parlamentar al Partidului Regiunilor, in fata biroului procurorului general. Magistratii implicati in aceasta criza descriu situatia ca fiind inacceptabila. "Pana acum, eu sunt (procurorul general). Vom astepta si vom vedea", a declarat Piskun. "Decretul (de numire a lui Semciuk) este ridicol", a adaugat el. Semciuk a declarat ca poate exercita functia de procuror general si in afara biroului, dar a calificat situatia drept "absurda".
Blocajul institutional din Ucraina are accente dramatice. In urma cu doua zile ministrul ucrainean de interne Vasili Tusko a fost internat in spital ca urmare a unei crize cardiace, avocatul sau declarand ca Tusko a fost otravit. "El stie cine l-a otravit si de ce si voi da publicitatii aceasta teorie in cazul in care nu va supravietui. Luni era pe jumatate mort. L-am vazut eu insami", a declarat Tetiana Montian pentru un post de televiziune. "Tusko a suferit o grava criza cardiaca duminica, provocata de otravirea cu o substanta neidentificata. El se afla intr-o stare critica", a adaugat Montian. Ministrul de interne a fost vizitat la spital de un politician, a adaugat avocatul, refuzand sa ii dea numele. Ieri, medicii ministrului de interne au spus ca starea acestuia ramane in continuare grava si au recomandat tratarea lui in strainatate.
Dupa demiterea procurorului general, fortele speciale ale ministerului de interne, controlate de tabara prorusa, au patruns joi in cladirea Parchetului, pentru a-l apara pe acesta, intrand in confruntari cu serviciul de garda al Presedintiei.
A doua zi, Iuscenko a preluat controlul direct asupra trupelor Ministerului de Interne, formate din unitati militarizate folosite ca forte de scutieri si pentru protectia obiectivelor strategice. Temerile privind izbucnirea unor violente au fost intensificate sambata dimineata, cand circa 3.500 de militari au pornit din mai multe regiuni spre Kiev, fiind blocati de politia rutiera, controlata de guvernul care a denuntat o decizie anticonstitutionala a presedintelui. Iuscenko insusi a supravietuit unei tentative de asasinat, fiind otravit in timpul campaniei electorale din 2004, cand a candidat impotriva actualului premier Viktor Ianukovici. De altfel, in conflictul dintre acesti doi politicieni exponenti ai curentelor filoamerican (Iuscenko) si filomoscovit (Ianukovici) sta explicatia tuturor tensiunilor de pe scena politica ucraineana.
Anul trecut, Iuscenko s-a vazut nevoit sa-l numeasca premier pe fostul sau rival Ianukovici, iar in urma cu doua luni a anuntat dizolvarea Parlamentului. La sfarsitul saptamanii trecute, dupa zile cu tensiune maxima, presedintele ucrainean a anuntat un acord cu Ianukovici pentru convocarea alegerilor anticipate in data de 30 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO