Politică externă

"Joia neagra" a lui Sarkozy. Sindicatele paralizeaza Franta

28.01.2009, 19:15 22

Cele mai mari opt sindicate din tara au cerut salariatilor din sectorul public si privat sa iasa in strada - manifestatie care reprezinta cel mai mare test pentru presedintele Sarkozy de cand si-a inceput mandatul in mai 2007. Manifestatiile vor avea loc si in contextul in care Franta este amenintata de recesiune, pentru prima data in ultimii 16 ani, relateaza Bloomberg.

In aceasta "joi neagra" 77 de retele nationale de transport in comun din 137 nu vor functiona, a anuntat Uniunea transporturilor publice si feroviare. Acest lucru ii va afecta in principal pe navetisti. De asemenea, companiile aeriene vor anula 30% din zborurile de pe aeroportul Paris Orly si 10% din cele de pe aeroportul Paris Charles de Gaulle. Compania nationala de cai ferate a anuntat ca numai 60% din trenurile de mare viteza vor circula si a anuntat un mare haos al transporturilor regionale.
Greva nu va afecta insa numai transporturile, ci si alte domenii precum educatia, sanatatea, justitia sau chiar cel al energiei. Angajatii companiilor energetice EDF si ai GDF Suez SA au anuntat ca vor participa si ei la manifestatiile de azi. Profesorii vor iesi si ei in strada pentru a protesta fata de o reforma anuntata in invatamant care ar duce la reducerea numarului locuri de munca pentru dascali.
Principalelele temeri ale francezilor sunt legate de pierderea locurilor de munca si de faptul ca vor trebui sa plateasca pretul unei crize rezultate, spun ei, din lacomia bancherilor si ineficienta capitalismului.
Intr-un document comun, sindicatele franceze au formulat mai multe cereri catre Guvern si catre managerii marilor companii. Printre cererile lor se numara: orice ajutor de la stat catre companii trebuie sa prevada o conditie de sustinere a salariilor si a locurilor de munca din partea firmelor; companiile care reduc numarul orelor de lucru trebuie sa negocieze aceste masuri cu muncitorii. De asemenea, muncitorilor care nu lucreaza temporar din cauza unei pauze de productie trebuie sa li se asigure un training in aceasta perioada.
Sindicatele doresc si renuntarea la planul guvernului de a reduce 30.000 de locuri de munca din sectorul public prin neinlocuirea angajatilor pensionati. Ajutoarele banesti de la stat ar trebui sa fie indreptate si spre consumatori nu numai catre firme, sustin sindicatele, care cred ca economia trebuie reinviata prin consum.
De asemenea, Uniunea Europeana ar trebui sa desfiinteze paradisurile fiscale si sa asigure o mai mare transparenta pe pietele fiscale, mai spun reprezentantii sindicatelor.
Opozitia socialista va organiza astazi la randul sau, in semn de solidaritate fata de francezi, un protest amplu impotriva guvernarii de dreapta, sub lozinca "Francezii nu trebuie sa plateasca pentru criza financiara".
Presedintele Sarkozy, principala tinta a protestelor de astazi, a anuntat in luna decembrie un pachet de 26 de miliarde de euro pentru stimularea economiei. Pe langa acesta, a mai existat un plan de 360 de miliarde de euro pentru sectorul bancar. Cu toate acestea insa, ultimele sondaje arata ca aproape 70% dintre francezi sustin greva de azi.
In ciuda amplorii grevei, Sarkozy nu se lasa insa impresionat. La fel ca si in timpul manifestatiilor de anul trecut, Sarkozy a declarat ca el a fost ales presedinte in baza unor promisiuni de campanie pe care vrea sa le respecte.
"Nu am fost ales intr-o perioada istorica prea buna pentru a face reforme. Este nevoie de sange rece si de timp pentru a reflecta", a declarat marti presedintele Sarkozy. 
"Am auzit nemultumirile si o sa tin cont de ele. Intr-o democratie este normal ca oamenii sa protesteze, exista suferinta, nu e usor. Eu voi privi insa fiecare francez in ochi pentru a-i spune ca am fost ales ca sa fac o treaba si o voi face", a adaugat Sarkozy.
Nici premierul Francois Fillon nu este dispus sa faca vreun compromis.
"Nu e datoria guvernului sa faca favoruri. Rolul guvernului este sa implementeze reforme", a spus Fillon intr-o emisiune televizata.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO