Politică externă

Julian Assange lansează partidul WikiLeaks

Julian Assange lansează partidul WikiLeaks

Autor: Iulian Anghel

13.12.2012, 17:42 523

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, îşi anunţă intrarea în politică în 2013. El îşi face socoteli să se prezinte în alegerile pentru Senatul Australiei ce trebuie organizate până cel târziu la 30 noiembrie 2013. Assange este pe cale să-şi facă propriul partid, anunţă site-ul de ştiri slate.fr

“Domnul Assange afirmă că proiectul înscrierii unui partid, WikiLeaks, este într-un stadiu semnificativ. El a arătat că va fi candidat şi a adăugat că numeroase personalităţi admirate de opinia publică australiană au făcut cunoscut că vor fi pregătite să se prezinte în alegeri sub culorile partidului”, indică site-ul australian de ştiri The Age, preluat de slate.fr.

Partidul lui Assange, continuă sursa citată, va apăra ideile WikiLeaks: va pleda pentru mai multă transparenţă în sânul guvernului şi în politică şi va lupta împotriva atentatelor la viaţa privată.

Nu este însă sigur că Assange îşi va putea ocupa locul în Senat, dacă va fi ales.

Huffington Post aminteşte că Assange s-a refugiat de şase luni la sediul ambasadei Ecuadorului de la Londra (după ce autorităţile britanice s-au decis să-l expulzeze). Suedia şi SUA cer extrădarea lui, suedezii pentru un presupus viol, în vreme ce americanii îi acuză de spionaj ca urmare a publicării celebrelor documente secrete sub “marca” WikiLeaks gest care, în opinia Washingtonului, a pus în pericol securitatea ţării.

Un mandat parlamentar nu-i va permite lui Assange să evite justiţia, căci senatorii australieni dispun de imunitate parlamentară doar pentru declaraţiile politice făcute în îndeplinirea mandatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO