Politică externă

Justitia franceza cauta o mita de 300.000 de euro in Romania

01.09.2009, 18:19 12

Justitia franceza a demarat o ancheta in cazul Imprimeriei Nationale Franceze, care fabrica pasapoarte biometrice, suspectata ca a oferit mita in valoare de sute de mii de euro pentru a obtine piete de desfacere nu numai in Romania, dar si in Georgia, Siria si Senegal, potrivit cotidianului Le Figaro, care citeaza in editia electronica alt cotidian francez, Le Parisien.

Judecatorul de instructie urmeaza sa lanseze mai multe comisii rogatorii internationale, dupa ce, la inceputul verii, procurorul general a deschis o ancheta judiciara pentru "coruperea functionarului public strain, abuzuri de bunuri sociale si ascunderea de abuzuri legate de bunuri sociale".

In 2004 Imprimeria Franceza si ministerul de Finante au incheiat un contract in valoare de 20 mil. euro pentru implementarea unui sistem de preschimbare in format electronic a procedurilor fiscale, gestionat de Ministerul de Finante, potrivit Corinei Ozon, purtatorul de cuvant al Imprimeriei Nationale a Romaniei. Ea spune ca Imprimeria Romana a avut doar un rol de comunicare intre Imprimeria Franceza si Ministerul de Finante (care era condus in 2004, momentul incheierii contractului, de social-democratul Mihai Tanasescu, acum reprezentantul Romaniei la FMI).

Anul trecut, Imprimeria Nationala a executat Imprimeria Franceza pentru ca nu si-a respectat obligatiile contractuale, potrivit Corinei Ozon.

"In 2004, Imprimeria Nationala a semnat un contract pentru achizitionarea unui sistem de evidentiere informatica a contributiilor fiscale cu Imprimeria Franceza. Initial s-a dat termen de finalizare sfarsitul anului 2004, apoi s-a prelungit pana in 2006, si mai apoi pana in 2007. In momentul cand contractul, care nu a fost indeplinit, a devenit scadent, Imprimeria Nationala a executat scrisorile de garantie bancara, in valoare de doua milioane de euro", a declarat Ozon pentru ZF.

Ea nu a dat detalii despre prevederile contractuale.

Nici Ministerul de Finante nu a dat ieri explicatii despre contractul cu Imprimeria Franceza si nici nu a comentat despre ancheta.

Ancheta din Franta

Cazul a dus deja la demisia fostului presedinte al companiei detinute de statul francez, Loic de la Cochetiere fiind inlocuit la sfarsitul lunii iunie de Didier Trutt, un fost angajat al companiei Thomson. Anchetatorii au efectuat perchezitii la sediul societatii, in birourile mai multor directori, precum si la domiciliul altor patru presupusi intermediari. In ancheta apare si numele istoricului roman Mihai Berindei, afirma jurnalistii de la cotidianul Le Figaro, el fiind printre cei a caror locuinta a fost perchezitionata de autoritatile franceze.

Patrick Wajsman, un fost editorialist la Le Figaro, Julien Turczynski, un avocat francez, si Bruno Guez, un consultant de afaceri, sunt si ei cercetati in aceasta afacere.

Dosarul intervine in contextul in care Imprimeria Nationala, care isi concentreaza activitatea pe documentele securizate, trece de mai multi ani prin dificultati financiare si conflicte sociale.

Mai mult, Curtea de Conturi a denuntat "gestiunea dezastruoasa" a statului, iar Imprimeria Nationala a fost constransa sa cedeze mai multe din complexele sale istorice.

 

Francezii au vrut sa ne tipareasca pasapoartele biometrice

Imprimeria franceza, impreuna cu firma UTI au participat in 2006 la licitatia pentru atribuirea contractului de tiparire a pasapoartelor biometrice romanesti, alaturi de Bundesdruckerei GmbH, Germania si alte 22 de firme. Licitatia a fost contestata, iar contractul a fost atribuit, in 2008, Imprimeriei Nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO