Politică externă

Kaczynski: Introducerea euro stirbeste suveranitatea Poloniei

11.10.2006, 18:07 10

Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, este de parere ca ar trebui organizat un referendum pentru a trece la euro, desi tratatul de aderare la UE, semnat in 2002, implica obligativitatea intrarii in zona euro.
Dorinta Poloniei de a organiza in 2010 un referendum national privind adoptarea monedei unice, exprimata de presedintele Lech Kaczynski, nu este privita cu ochi buni de oficialii de la Bruxelles, scrie presa straina.
In cadrul unui interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, Kaczynski a precizat ca este nevoie de un referendum privind adoptarea euro, pentru ca o asemenea decizie va afecta intreaga populatie a tarii sale. "Adoptarea monedei unice ar trebui sa fie un subiect supus unui referendum, care va fi organizat la sfarsitul mandatului meu, in 2010", a declarat el. Presedintele Poloniei a subliniat ca organizarea unui referendum nu inseamna automat adoptarea monedei unice.
Kaczynski a adaugat in cadrul aceluiasi interviu ca renuntarea la zlot "ar fi o limitare a suveranitatii Poloniei". "Euro este inca un experiment si este necesar sa observam daca va merge bine. Introducerea lui ar putea determina cresterea inflatiei si scaderea nivelului de trai", a explicat el.
Oficialii de la Bruxelles insa au atras atentia, neoficial, ca o asemenea masura ar putea pune in pericol obligatiile asumate de Polonia in cadrul tratatului de aderare in urma caruia a devenit membra a Uniunii Europene. "Polonia nu are de ales in ceea ce priveste euro. Adoptarea monedei unice este una din obligatiile tratatului de aderare", a declarat un oficial al UE pentru ziarul polonez Gazeta Wyborcza.
Cand actualul partid de guvernamant, Lege si Justitie, a preluat puterea, planurile de adoptare a monedei europene au fost abandonate, reprezentantii lui mentionand ca Polonia va indeplini conditiile fiscale de trecere la euro pana in 2009.
La polul opus se afla dorinta principalului partid de opozitie, Platforma Civica, si a bancii centrale poloneze de a adopta cat mai repede moneda europeana. De altfel, conflictul deschis dintre partidul aflat la putere si Leszek Balcerowicz, guvernatorul bancii centrale, a devenit cat se poate de evident. Balcerowicz, considerat de majoritatea analistilor economici "arhitectul" pachetului de reforme economice din Polonia la inceputul anilor '90, a declarat la inceputul lunii ca banca pe care o conduce nu a mai suferit "atacuri atat de dure" de la caderea comunismului in 1990.
Oficialii partidului Lege si Justitie si-au manifestat in dese randuri ingrijorarea fata de politica de liberalizare a pietei locale dusa de Balcerowicz, sustinand ca ar putea afecta interesul populatiei de rand.
Kaczynski, considerat de presa straina un euro-sceptic moderat, neincrezator in economia libera de piata, a declarat ca fostul guvern a urmat sugestiile Comisiei Europene fara fi siguri ca moneda unica va fi un succes sau nu.
Pozitia Poloniei este oarecum similara cu cea a Suediei, membra a UE din 1995, obligata si ea de tratatul de aderare sa adopte moneda europeana, dar care a obtinut un rezultat negativ in urma referendumului organizat pe aceasta tema in 2003.
Marea Britanie si Danemarca, state care au refuzat de asemenea trecerea la euro, au negociat termenii acestei cerinte dinaintea semnarii tratatului de aderare. Nils Bernstein, guvernatorul bancii centrale din Danemarca, a declarat recent ca se asteapta ca tara sa sa ramana pe lista de asteptare a adoptarii euro "pentru o perioada lunga de timp".
Pozitia stricta adoptata de Comisia Europeana fata de trecerea la moneda unica a devenit clara in iunie, cand oficialii europeni au respins integrarea Lituaniei in zona euro pentru depasirea cu o zecime de punct procentual a limitei maxime admise pentru rata inflatiei. Dintre cele 10 state care au devenit membre ale UE in 2002, numai Slovenia a reusit sa indeplineasca criteriile necesare trecerii la moneda unica.
Mesajul trimis de presedintele Poloniei vine insa intr-un moment delicat. Ieri, ministrii de finante din UE s-au intalnit la Bruxelles pentru a pune in aplicare planul de a uni sistemele de plati din statele membre. Altfel spus, UE doreste liberalizarea totala a tranzactiilor bancare peste granita, intre cele 12 state din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO