Politică externă

Liderii europeni nu rup frontul din Irak

17.03.2004, 00:00 12



Anuntul premierului ales al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, potrivit caruia va retrage trupele spaniole din Irak, a determinat toate statele implicate in reconstructia irakiana sa declare ca isi vor mentine soldatii in aceasta tara. Au existat, de asemenea, si semne de nervozitate care au survenit schimbarii de macaz de la Madrid in privinta frontului antiterorist.



Marea Britanie, aliatul cel mai fidel al americanilor in combaterea activa a terorismului, a insistat ca este nevoie de stabilitate si hotarare in cadrul coalitiei pentru a democratiza Irakul. Pana acum, nici o forta britanica nu a cerut rechemarea celor 8 200 de trupe ale Regatului Unit din Irak.



Si Polonia a anuntat ca ramane in front - premierul Leszek Miller este de parere ca o retragere a trupelor ar fi un semnal ca teroristii au dreptate si ca sunt mult mai puternici decat intreaga lume civilizata.



Astfel de declaratii au facut si celelalte state care au participat cu forte militare in timpul sau dupa interventia aliatilor in Irak. De la Japonia si ucraina, la Romania, Bulgaria si Cehia liderii politici ai acestor tari au spus ca a sta deoparte in acest front impotriva terorismului deschis in Irak nu ofera msai multa siguranta nici uneia dintre tari.



Uniunea Europeana a programat o intalnire speciala in aceasta saptamana, care ar urma sa aiba loc la Bruxelles, unde liderii acestor tari, ministrii lor de Interne si sefii diplomatiilor din cadrul Uniunii ar urma sa discute despre planuri speciale menite sa adsigure mai multa securitate statelor europene.



Riscul, odata cu atacurile de la Madrid au crescut si nici un lider occidental, indiferent ca a sustinut sau nu campania din Irak, nu a negat posibilitatea ca vreuna dintre aceste tari sa reprezinte o tinta pentru al-Qaida. La Londra, simultan, primarul orasului, Ken Livingstone, precum si seful Politiei Capitalei, au recunoscut ca este posibil in orice moment ca pe teritoriul metropolei britanice sa se petreaca un atac terorist.



Din Satele Unite, par sa fie reactii maidegraba reticente - desi l-au felicitat pentru victorie pe socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, americanii si-au spus punctul de vedere prin intermediul comandantului american de la Bagdad, Ricardo Sanchez. El a spus ca golul pe care l-ar lasa trupele spaniole, care se ridica la 1300 de trupe, va fi usor acoperit de celalte tari aliate.



Ingrijorarea vine insa la nivelul Uniunii Europene si din perspectiva politica - mai multe publicatii occidentale, de la BBC la Washington Post si La Stampa, sustineau ca noua pozitie adoptata de Madrid ar putea indica o apropiere maidegraba de "vechea Europa", adica ar insemna o trecere in barca Frantei si a Germaniei, tari pe care, de altfel, Zapatero le-a numit intre cele cu care guvernul sau doreste sa-si apropie relatiile. In cazul in care lor li s-ar adauga si Rusia, care a trimis suficiente semnale, in privinta razboiului din Irak, ca se simte mai bine alaturi de Franta si Germania, atunci frontul antiamerican ar castiga serios in pondere. Romano prodi, presedintele Comisiei Europene si unul dintre cei mai ferventi aparatori ai unitatii acestui for, a afirmat si el o noua pozitie care ar putea conduce la o schimbare de atitudine - Prodi a declarat, intr-un interviu in La Stampa, ca "strategia americana a esuat si a dus la cresterea unui terorism infinit mai puternic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO