Politică externă

Liderii G8 pregatesc reducerea emisiilor de carbon cu 50%

09.07.2008, 17:56 6

Oferta lor va fi prezentata astazi, in ultima zi a summit-ului, in fata a opt state in curs de dezvoltare - intre care si China si India - cu scopul de a le convinge sa sustina proiectul, in schimbul unui ajutor financiar si tehnologic, relateaza Financial Times in editia electronica.
Anuntul a fost facut de premierul japonez Yasuo Fukuda, gazda de anul acesta a summit-ului G8 (format din SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Franta, Italia, Japonia si Rusia), care a declarat ca decizia a fost luata dupa o noapte lunga de negocieri si respecta totodata principiul adoptat in 2007 la Heiligendamm, Germania, de a lua "serios in considerare" obiectivele pe termen lung pentru reducerea emisiilor de carbon.
Acordul este considerat istoric, avand in vedere ca este sustinut si de SUA, una dintre cele mai reticente tari la luarea unor astfel de masuri radicale pentru reducerea incalzirii globale.
Intr-un comunicat al grupului gigantilor industriali, se arata dorinta celor opt state de a colabora cu aproximativ 200 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite, pentru a indeplini scopul stabilit pana in 2050.
Un alt punct important al comunicatului este atragerea atentiei asupra construirii unui alt cadru pentru lupta impotriva incalzirii globale, in conditiile in care Protocolul de la Kyoto (acord semnat in 1997 de 160 de tari si care presupune reducerea emisiilor poluante cu cel putin 5% in perioada 2008-2012 in comparatie cu nivelul celor din 1990) expira in 2012. Discutiile urmeaza sa aiba loc la sfarsitul anului 2009.
Uniunea Europeana a salutat acordul la care au ajuns liderii G8, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirmand ca aceasta reprezinta "o viziune noua comuna" si mentine directia buna a negocierilor in vederea unui acord global in 2009.
"Acesta este un semnal puternic catre toti cetatenii planetei", a declarat Barroso, adaugand ca obiectivul UE la summit-ul G8 din nordul Japoniei a fost indeplinit.
In ciuda optimismului pe care-l denota acordul, organizatiile care lupta pentru protejarea mediului l-au criticat.
Grupul WWF (World Wildlife Fund) a caracterizat acordul ca fiind "patetic". "G8 este responsabil pentru 62% din dioxidul de carbon acumulat in atmosfera Pamantului, ceea ce-l transforma in principalul vinovat pentru incalzirea globala", se arata
intr-un comunicat al grupului.
Ceilalti critici au considerat ca o reducere de 50% este insuficienta si au cerut stabilirea unor termene intermediare pana in 2020.
"Esecul de a stabili obiective pentru 2020 este un esec in asumarea responsabilitatii, iar membrii nostrii din intreaga lume considera ca este o copilarie sa nu iti asumi responsabilitatea", a declarat Ben Wikler de la AVAAZ, grup care lupta impotriva incalzirii globale, conflictelor religioase si a incalcarii drepturilor omului.
Uniunea Europeana a facut presiuni tot anul pentru a stabili astfel de termene, dar care au fost respinse de presedintele american George W. Bush, care nu le-a acceptat daca India si China nu isi reduc emisiile de carbon.

Medvedev cere o "noua ordine economica"
Presedintele rus Dimitri Medvedev le-a propus celorlalti lideri G8 crearea unui nou sistem economic mondial, in conditiile in care cel curent este ineficient, si transformarea rublei rusesti in moneda de rezerva valutara. "Sistemul financiar a fost discutat azi la intalnirea G8", le-a spus Medvedev jurnalistilor, adaugand ca liderii au propus solutii pentru rezolvarea crizei financiare. "Este evident ca din perspectiva actualei crize economice, arhitectura securitatii financiare si formatul relatiilor dintre participantii la sistemul economic nu sunt suficiente. Criza din SUA si cea a lichiditatilor financiare continua. Din aceste motive trebuie sa vedem cum va arata sistemul economic mondial in anii urmatori", a declarat liderul de la Kremlin. "Un dolar slab si un euro puternic nu reprezinta o bucurie pentru partenerii nostri", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO