Politică externă

Liderii Partidului Laburist incearca sa-l debarce cat mai repede pe Tony Blair

06.02.2007, 17:42 5

Figuri reprezentative ale Partidului Laburist propun adoptarea unui plan de urgenta pentru inlocuirea premierului Tony Blair, in cazul in care vor exista inculpari in afacerea "sponsorizarilor" in schimbul oferirii unor functii politice.
Tony Blair a fost audiat de doua ori in cazul "titluri nobiliare pentru sponsorizari", in calitate de martor, iar Scotland Yard a anuntat ieri ca nu il va mai audia pe premierul britanic.
Ministri si parlamentari de frunte ai partidului i-au cerut direct lui Tony Blair sa isi anunte data la care va renunta la functia de presedinte al partidului si implicit la cea de prim-ministru, de teama ca mai multi colaboratori ai sefului Guvernului sa nu fie acuzati de Procuratura in acest caz, iar partidul sa scada si mai mult in sondaje, scrie cotidianul The Guardian.
O alta varianta vehiculata in cercurile laburiste este ca Blair sa renunte la functii, chiar inainte de alegerile locale care se vor organiza in mai in Scotia si Tara Galilor. Insa unii politicieni sunt ingrijorati pentru ca Blair nu a promis sa se retraga imediat dupa aceste alegeri, desi premierul ar fi fortat sa recurga la acest gest in cazul inculparii consilierilor sai.
Potrivit unui sondaj recent, peste 56% dintre britanici si-ar dori ca Blair sa demisioneze de urgenta. Desi premierul britanic a spus de mai multe ori ca va demisiona inainte de a-si duce la capat mandatul, adica in 2009, el nu a avansat niciun termen.
Colegii de partid spun ca Blair nu are alta sansa decat sa demisioneze inainte ca Procuratura sa anunte care sunt acuzatiile in acest caz. "Daca vor exista acuzatii, Blair va trebui sa se retraga. Este un lucru clar", a spus un ministru.
Potrivit ziarului The Times, trei persoane ar urma sa fie inculpate. Politia verifica legaturile care pot fi facute intre "imprumuturile" acordate Partidului Laburist inainte de campania electorala din 2005 si titlurile nobiliare care au fost acordate ulterior persoanelor care au oferit banii. "As fi foarte surprins daca nu vor fi inculpati", a declarat o sursa din Parchet pentru The Times. Cei trei sunt persoanele deja arestate in timpul anchetei. Lordul Levy, trezorier al laburisilor si trimis special al lui Blair in Orientul Mijlociu, a fost arestat de doua ori, in luna iulie si saptamana trecuta. Ruth Turner, director de cabinet al lui Blair, a fost arestata luna trecuta si interogata timp de patru ore sub acuzatia de obstructionare a justitiei si presupusa folosire a titlurilor onorifice. Sir Christopher Evans, fondatorul Merlin Biosciences, care i-a imprumutat in secret pe laburisti cu un milon de lire sterline inainte de alegerile generale din 2005, a fost arestat in septembrie.
Toti trei au fost eliberati fara a fi inculpati si au insistat in timpul anchetei ca nu au facut nimic ilegal.
Pozitia lui Blair, deja precara, ar fi si mai mult afectata daca unul dintre consilierii sai ar fi inculpati, ceea ce i-a determinat pe multi sa sugereze ca premierul si-ar putea anunta retragerea din functie in curand. Liderii partidului au deja si o varianta pentru succesiune, vicepremierul John Prescott ar putea deveni lider interimar al Partidului Laburist, in timp ce Gordon Brown, ministrul de finante, ar putea prelua conducerea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO