Politică externă

Londra adopta masuri de securitate fara precedent

16.11.2007, 19:52 13

Noile masuri de securitate prezentate miercuri de premierul britanic, Gordon Brown, sunt valabile atat pentru straini, cat si pentru britanici. Masurile prezentate de premier presupun colectarea de la orice persoana care intra sau iese din tara de date precum planuri de calatorie, adrese de e-mail sau numere de inmatriculare ale autoturismelor, pe fondul consolidarii masurilor antiteroriste.
Orice persoana considerata suspecta de autoritati poate fi intoarsa din drum de indata ce ajunge pe aeroport sau in statie. Acest nou plan guvernamental privind securitatea va costa cel putin 1,7 miliarde de euro in urmatorii zece ani. Aceste masuri se vor aplica atat cetatenilor britanici care merg in strainatate, cat si strainilor care sosesc in Marea Britanie. Ele au fost prezentate dupa ce directorul serviciilor de informatii MI5 a lansat un avertisment potrivit caruia reteaua Al-Qaida recruteaza in mod sistematic tineri pentru a comite atacuri pe teritoriul Marii Britanii.
Informatiile vor fi pastrate atat timp cat autoritatile considera necesar, permitandu-le sa obtina un profil complet al itinerarului unei persoane. De asemenea, premierul britanic a pledat pentru o revizuire a metodelor de protectie a cladirilor vulnerabile si a spatiilor aglomerate, cum ar fi centrele comerciale. Masurile de securitate vor fi intensificate in cazul a peste 250 de statii feroviare aglomerate, aeroporturi si porturi, precum si 100 de instalatii "sensibile", cum ar fi cele de electricitate. Mai multe imobile vor fi protejate de bariere impotriva atentatelor cu masini-capcana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO