Politică externă

Londra declara razboi britanicilor cu conturi secrete in Liechtenstein

12.08.2009, 00:00 27

Acordul semnat prevede schimbul de informatii intre cele doua state si ii incurajeaza pe clientii britanici din Liechtenstein sa isi declare conturile.

Intelegerea are in vedere perioada 2010-2015. Astfel, se va mentine un impozit de 10% pentru taxele neplatite in ultimii zece ani pentru clientii care isi vor declara toti banii din paradisul fiscal. In cazul in care contul nu va fi facut public pana in 2015, clientul isi pierde toti banii.

La acest capitol lucrurile se complica insa, pentru ca Liechtenstein nu renunta la secretul bancar, Londra putand cere informatii doar pentru conturile suspecte.

Bancile din Liechtenstein detineau in 2008 120,8 miliarde de franci elvetieni (78 de miliarde de euro) in conturile clientilor, relateaza Reuters.

Un purtator de cuvant al HM Revenue & Customs, fiscul britanic, a declarat ca 5.000 de investitori britanici detin aproape 3 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde de euro) in Liechtenstein in conturi secrete.

"Toti cei care au comis evaziune fiscala prin conturile detinute in Liechtenstein trebuie sa treaca de partea noastra. Nu exista alternativa", a declarat Dave Hartnett, secretar pentru impozite al HM Revenue & Customs.

Ministrul britanic al Trezoreriei, Stephen Timms, a declarat ca acordul "este o veste buna pentru platitorii onesti de taxe si pentru investitorii de pretutindeni" si "este un pas important catre transparenta".

Intelegerea dintre Liechtenstein si Marea Britanie va fi insotita de un acord cu privire la schimbul de informatii fiscale la cerere. Cu toate acestea, unii analisti sustin ca impactul asupra celor care comit evaziune fiscala va fi modest, avand in vedere ca Marea Britanie va putea cere informatii fiscale numai in cazul celor asupra carora exista suspiciuni serioase.

 

Presiuni internationale

Liechteinstein este unul dintre paradisurile fiscale luate in vizor de liderii mondiali, care doresc sa impuna sanctiuni impotriva acestor refugii pentru oamenii bogati. Vazut candva drept cel mai sigur loc, din punct de vedere al pastrarii secretului bancar, micul principat european este nevoit in prezent sa faca schimb de informatii cu marile state.

Presiunile au inceput inca de anul trecut, cand Germania a obtinut o lista cu germanii bogati care au conturi in paradisuri fiscale. Berlinul a acuzat Elvetia si Liechtenstein ca incurajeaza cetatenii germani sa-si aduca banii in bancile lor, estimand o pierdere anuala din cauza evaziunii fiscale de 100 de miliarde de euro. Masuri similiare au luat Statele Unite, dar si Italia.

Mai mult, tensiunile au crescut dupa summit-ul G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al principalelor economii emergente) din aprilie de la Londra, unde s-a stabilit sanctionarea paradisurilor fiscale care nu vor sa faca schimb de informatii referitoare la conturile bancare de pe teritoriul lor.

Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare a realizat o "lista neagra" a paradisurilor fiscale si le-a cerut sa relaxeze politica secretului bancar si sa coopereze.

 

Goana dupa banii din paradisurile fiscale pe timp de criza

Guvernele mondiale incearca disperate sa recupereze banii cetatenilor statelor lor din paradisurile fiscale in pe-rioada de criza, comenteaza BBC News. In aprilie, guvernul britanic a lansat o campanie de a recupera milioane de lire sterline din taxele naplatite din conturile depuse offshore. Marea Britanie a semnat deja contracte cu diferite paradisuri fiscale, precum Insula Jersey, Insula Man, Insulele Virgine Britanice sau Guernsey.

"Paradisurile fiscale urmeaza sa fie desfiintate de catre marile economiii precum SUA sau Marea Britanie", a declarat un oficial britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO