Politică externă

Marea Britanie a lui Gordon Brown va fi fara imigranti

07.06.2007, 20:35 8

Gordon Brown, viitorul premier britanic, vrea sa-i indeparteze din Marea Britanie pe imigranti pentru ca muncitorii necalificati sa poata ocupa posturile alocate in prezent acestora. Brown, care va prelua sefia Partidului Laburist si fotoliul de premier peste o luna de zile, dupa retragerea lui Tony Blair, a declarat, ieri, ca va lansa o campanie de pregatire profesionala a muncitorilor britanici necalificati pentru a ocupa posturile alocate in prezent.
Brown ocupa in prezent pozitia a treia in cabinetul lui Tony Blair, fiind ministru al finantelor. El sustine ca viitorul program guvernamental va avea in centru populatia britanica. "Este timpul sa pregatim muncitorii britanici pentru posturile care vor fi disponibile in urmatorii ani si sa ne asiguram ca persoanele inactive si somerii vor putea sa obtina noi slujbe din cele vacante in tara noastra", a declarat Brown intr-un discurs rostit in fata unui sindicat.
Consilierii lui Gordon Brown au anuntat ca viitorul Guvern va semna parteneriate de angajare cu angajatorii din domeniul hotelier, sanitar, de securitate, precum si autoritatea care pregateste desfasurarea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 pentru a sprijini angajarea a pana la 200.000 de someri britanici.
Autoritatile britanice anticipeaza ca Jocurile Olimpice vor crea peste 7.500 de locuri de munca in constructie.
Brown a adaugat ca intentioneaza sa semneze parteneriate cu principalele ramuri industriale pentru a permite accesul muncitorilor britanici la slujbele vacante. Marea Britanie a fost singura tara, alaturi de Suedia si Irlanda, care nu a restrictionat accesul muncitorilor est-europeni pe piata interna a muncii, dupa extinderea UE din 2004. In perioada mai 2004 - septembrie 2006, cca 510.000 de imigranti au ajuns in Marea Britanie, in special din Polonia si statele baltice.
Marea Britanie si Irlanda, confruntate cu valul de imigranti din Polonia si din alte tari foste comuniste care au aderat la UE in 2004, au restrans accesul bulgarilor si romanilor, la incepului lui 2007. Statisticile au aratat insa ca dupa primele luni ale lui 2007, doar 8.000 de romani si bulgari au intrat in Marea Britanie pentru a munci.
Acum, guvernul de la Londra se confrunta cu o serie de critici potrivit carora valul de imigranti din noile state comunitare, Romania si Bulgaria, a dus la scaderea salariilor si diminuarea sanselor unui cetatean britanic de a-si gasi o slujba.
Insa potrivit unei analize recente a FT, Europa are inca mare nevoie de forta de munca. Desi populatia UE a crescut la 490 de milioane de persoane dupa aderarea Bulgariei si Romaniei, pana in 2050 o treime dintre locuitorii Uniunii vor avea 65 de ani, situatie care va afecta finantarile publice si va avea un impact negativ asupra pensiilor, se arata in FT. Cererea de noi muncitori va fi tot mai mare pe fondul scaderii cu 20 de milioane a numarului de lucratori, pana la mijlocul acestui secol. Europa ar putea chiar recurge la imigrantii musulmani din Africa de Nord, unde rata natalitatii ramane ridicata, conchide cotidianul britanic.
Marea Britanie este cea mai frecventa destinatie a imigrantilor, dupa Spania. Potrivit Birorului de statistica, Marea Britanie a inregistrat in 2005 o crestere zilnica a numarului de imigranti de 500 de persoane.
Cca 565.000 de persoane au intrat in Marea Britanie in 2005 cu intentia de a ramane cel putin un an pentru a munci sau a studia, ceea ce constituie cel mai important numar din 1991.
In aceasta logica expusa ieri de Brown poate intra si propunerea a doi oficiali din Ministerul Muncii referitoare la infiintarea unei "Zile a Marii Britanii". Autoritatile de la Londra doresc infiintarea aceste zile pentru a promova sentimentul national si impiedica fracturarea comunitatilor sub presiunea valurilor de imigranti, comenteaza Daily Telegraph. Planul, care urmeaza sa fie discutat in sedinta de astazi a cabinetului, a fost insa criticat de David Davis, ministrul de interne al Guvernului din umbra, in timp ce liderul conservator David Cameron a subliniat ca Marea Britanie nu a reusit sa creeze un sentiment de identitate comuna si ca risca sa fie victima "separatismului cultural".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO