Politică externă

Marea Britanie incepe retragerea din Irak

22.02.2007, 18:54 16

Marea Britanie va retrage in urmatoarele luni 1.600 de soldati din Irak, iar Danemarca intreg contingentul de 430 de oameni la doar doua luni dupa ce presedintele american, George W. Bush anuntase ca SUA vor suplimenta trupele cu peste 21.500 de oameni.
Retragerea trupelor britanice, in timp ce SUA suplimenteaza fortele, a fost descrisa de multe voci ca o disensiune pe axa Londra-Washington, ambele parti negand insa acest scenariu.
Blair a discutat marti cu presedintele american George W. Bush despre aceasta retragere de trupe, care o considera semnul unei imbunatatiri a situatiei din regiunea Basra. Trupele britanice incep sa se retraga, a argumentat Blair, pentru ca regiunea Basra a fost securizata. Decizia este insa criticata de unii analisti.
Peter Phillip, corespondent al Deutsche Welle si expert pe Orientul Mijlociu, a criticat decizia lui Blair sustinand ca ea tine mai degraba de ratiuni interne decat de situatia din Basra. Administratia de la Washington, spune Phillip, nu poate sa primeasca aceasta veste cu placere. "A-ti retrage trupele atunci cand Washingtonul da semnalul ca este nevoie de mai multi oameni este un risc pentru relatiile bilaterale", a argumentat Phillip.
Regatul Unit va retrage, in urmatoarele luni, 1.600 din cei 7.100 de soldati pe care ii are in Irak, daca fortele irakiene pot securiza regiunea de sud a tarii, a anuntat, ieri, premierul britanic, Tony Blair, in fata Camerei Comunelor a Parlamentului britanic.
"Din ce in ce mai mult rolul nostru va fi sa sprijinim si sa antrenam fortele irakiene, iar numarul soldatilor britanici din Irak o sa scada proportional cu succesul in aceasta arie", le-a spus Blair parlamentarilor.
In functie de capacitatea trupelor irakiene de a securiza regiunea de sud a Irakului, Marea Britanie ar putea reduce numarul trupelor sale sub 5.000, incepand de vara viitoare, cand irakienii vor prelua controlul bazei de langa Basra, a mai spus premierul britanic.
"Suntem multumiti de faptul ca situatia din Basra s-a ameliorat suficient de mult pentru a permite britanicilor sa retraga o parte din fortele lor si sa acorde mai multa responsabilitate fortelor irakiene", a declarat Gordon Johndroe, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA.
Misiunea britanicilor in regiunea Basra a fost mult mai putin dificila decat tentativa fortelor americane de a securiza Bagdadul, explica analistii. In Basra nu exista militii insurgente sunite si nici militanti Al-Qaida, sustin acestia, iar majoritatea siita preia treptat controlul regiunii in mod democratic fara a avea nevoie sa recurga la atentate teroriste.
"Asta nu inseamna ca situatia din Basra este asa cum ne-am fi dorit-o noi, dar inseamna ca irakienii pot sa scrie singuri urmatorul capitol al regiunii", a spus Blair in fata Parlamentului britanic.
Prim-ministrul danez, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat tot ieri ca Danemarca intentioneaza sa-si retraga cei 460 de militari din Irak pana la sfarsitul lunii august a anului curent. El a spus ca decizia a fost luata dupa consultari cu guvernul irakian si cu Marea Britanie sub a carei comanda se afla trupele daneze din sudul Irakului.
Intentia de a reduce numarul trupelor britanice din Irak a fost anuntata cu o luna in urma de ministrul britanic al apararii, Des Browne, dupa o intalnire pe care acesta si cu Blair au avut-o cu George Bush si noul lider al Pentagonului, Robert Gates.
Opozitia conservatoare din Marea Britanie a salutat retragerea militarilor britanici prin purtatorul sau de cuvant in probleme de politica externa, William Hague: "Credem ca o reducere a trupelor noastre din Irak in cursul acestui an este cel mai bun lucru care poate fi facut".
Londra si-a retras treptat fortele din Irak, de la 40.000 - imediat dupa inlaturarea lui Saddam Hussein -, la 9.000, la 7.100 si acum la 5.500 de oameni. De la inceputul razboiului 132 de militari britanici si-au pierdut viata si cateva sute au fost raniti. Trupele britanice care mai raman in Irak se vor ocupa in principal de atacurile impotriva bazelor insurgentilor, de patrularea granitei iraniano-irakiene si de securizarea liniilor de aprovizionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO