Politică externă

Merkel accepta coalitia cu SPD, doar daca va conduce Guvernul

28.09.2005, 19:17 8

Angela Merkel, liderul crestin-democratilor germani, a stabilit conditiile in care ar putea accepta formarea unei coalitii de guvernare cu social-democratii, dar formatiunea sa va da raspunsul final asupra viitoarei formule guvernamentale abia la sfarsitul acestei saptamani, scrie Financial Times.

Conditiile lui Merkel, prima dintre acestea fiind acceptarea de catre social-democrati a numirii sale in functia de cancelar, in locul lui Gerhard Schroeder, marcheaza un important pas inainte catre o "mare coalitie", care pare a fi solutia pentru urmatorii patru ani de guvernare, se arata in Financial Times.

Pana acum Uniunea Crestin-Democrata condusa de Merkel a avut doar discutii de ordin general cu SPD, liderii celor doua formatiuni avand programata ieri o intalnire cu usile inchise, la Berlin.

Conservatorul Edmund Stoiber, aliatul lui Merkel in Uniunea CDU/CSU spune ca noua coalitie va avea ca sarcina implementarea unei politici de austeritate si reforma federalismului. "O ampla coalitie trebuie sa abordeze rapid cele mai importante probleme, pentru ca altfel nu ar avea nici o legitimitate", a explicat liderul CSU. "Noul Guvern trebuie sa se ocupe in primul rand de pregatirea unui buget rezonabil pentru anul 2006", care sa detalieze "cand si in ce masura ne vom putea reintegra in Pactul de stabilitate", a declarat Stoiber.

Reforma federalismului este, insa, "mama tuturor reformelor", a subliniat el. "Germania trebuie sa ia decizii mai rapid, de aceea este necesara incheierea unui acord cu privire la noile relatii dintre statul federal si landurile regionale", a subliniat Stoiber.

Ampla coalitie, dintre cele doua principale partide populare din Germania, trebuie creata rapid, a mai declarat el.

"Politica germana nu mai functioneaza de patru luni, din cauza anuntarii de catre Gerhard Schroeder a alegerilor anticipate. Este in interesul tarii sa punem capat cat mai rapid acestei situatii inainte de sfarsitul lunii octombrie", a precizat liderul CSU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO