Politică externă

Mesajul politic al Comisiei Europene genereaza dispute

14.12.2004, 00:00 14

Comisia Europeana intampina greutati in formularea mesajului politic pentru urmatorii cinci ani.


Comisia, care are o majoritate liberala puternica si este condusa de un politician de centru dreapta, creeaza probleme pentru socialisti care se tem ca politicile sociale, de mediu si de ocuparea fortei de munca, vor fi trecute cu vederea. Dintre cei 25 de comisari europeni, doar sase dintre ei vin din partide afiliate Grupului Socialist din Parlamentul European. Cele mai importante posturi, competitia si piata interna, sunt ocupate de comisari independenti, iar alte domenii, precum mediul, sunt conduse de comisari de centru dreapta. Socialistii urmaresc evenimentele cu foarte mare atentie. Ei sunt foarte constienti de puterea lor dupa ce l-au fortat pe Baroso sa amane numirea echipei sale, determinand refacerea ei. Un membru socialist a declarat ca nimic "nu se poate intampla fara grupul socialist si speram ca aceasta lectie va fi invatata".


Socialistii promit sa faca viata grea comisarilor care vor fi chemati in fata parlamentului european, in cazul in care nu vor reusi sa-si impuna agenda politica. Comisarii sunt divizati de doua probleme.


Gunter Verheugen, comisarul pe probleme industriale, doreste sa sustina reducerea birocratiei si stimularea competitiei. De cealalta parte se afla comisarul pe probleme de comunicatii, Margot Wallstrom, care a sustinut ca mesajul ar trebui sa insemne ceva pentru cetatenii europeni. Ea a lansat ideea ca orientarea Comisiei Europene din urmatorii ani ar trebui sa aiba in vedere "solidaritatea, securitatea si prosperitatea". Potrivit lui Wallstrom, mesajul de reducere a birocratiei nu este unul usor de vandut.


Aceasta divizare din sanul Comisiei reprezinta o parte din problema de ansamblu cu care se confrunta: lipsa unei perspective semnificative care sa o defineasca.


Fostul presedinte Romano Prodi a reusit sa-si marcheze mandatul cu evenimente importante: introducerea euro in 2002 si cea mai mare extindere a Uniunii Europene, care a cuprins 10 tari, in special din Europa Centrala si de Est. In prezent Comisia nu trebuie decat sa consolideze aceste impliniri. Ea are de asemenea o tinta importanta, deloc usor de atins, aceea de transformare a economiei europene in cea mai dinamica economie din lume pana in 2010.


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va prezenta orientarile politice ale Comisiei miercuri, in fata Parlamentului European, care le va aproba, probabil, la sfarsitul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO