Politică externă

Miliardar georgian, amendat cu 1,25 mil. euro după ce a sponsorizat o mişcare de opoziţie

 Miliardar georgian, amendat cu 1,25 milioane de euro după ce a sponsorizat o mişcare de opoziţie

Autor: Alin Constantin Pilat

21.03.2012, 09:42 255

Un miliardar georgian a fost amendat marţi cu 1,25 milioane de euro pentru că a finanţat ilegal mişcarea sa de opoziţie, în vederea alegerilor legislative din luna octombrie care vor avea loc în această fostă republică sovietică, relatează AFP.

Camera de Control a finanţărilor politice a concluzionat că omul de afaceri Bidzina Ivanişvili a încălcat legea făcând o donaţie către mişcarea Visul Georgian, care se opune puterii preşedintelui Mihail Saakaşvili (foto).

Două companii ale lui Ivanişvili au fost deja amendate cu o sumă totală de 1,5 milioane de euro în urmă cu o săptămână, pentru că au făcut donaţii către această coaliţie politică, fapt interzis de legislaţia în vigoare.

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea săptămâna trecută, după interogările recente ale susţinătorilor lui Ivanişvili de către Camera de Control, emiţând ipoteza că acestea au motivaţii politice.

Instituţia a respins aceste acuzaţii.

Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de euro de către revista Forbes, l-a acuzat pe preşedintele Saakaşvili de comiterea unor "greşeli impardonabile", cerându-i demisia.

În 2011, miliardarului i-a fost retrasă cetăţeania georgiană după ce s-a lansat în politică. Serviciul de stat georgian a explicat că aceasta a fost o măsură automată, Ivanişvili obţinând cetăţenia franceză.

Mihail Saakaşvili, un prooccidental, ales pentru un al doilea mandat în ianuarie 2008, după ce a ajuns la putere la sfârşitul anului 2003 în urma unei mobilizări paşnice numită Revoluţia Trandafirilor, îşi va termina mandatul în 2013.

Şeful statului şi-a văzut reputaţia pătată în ultimii ani, opoziţia acuzându-l de tendinţe autoritariste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO