Politică externă

Moscova: Ascultam cu atentie ce se spune la Bucuresti, dar vrem sa fim si noi ascultati

06.08.2009, 19:01 17

Ambasadorul rus la Bucuresti Alexander Churilin a declarat ieri, in ajunul implinirii unui an de la razboiul ruso-georgian, ca Romania joaca un rol important in UE, iar Rusia este atenta la acest lucru.

"Romania joaca un rol serios in Uniunea Europeana, fiind a saptea tara dupa populatie, cu o politica externa foarte activa si cu un potential economic foarte solid. Noi tratam cu foarte multa atentie Romania. Ascultam si este foarte important ceea ce se spune aici si vrem sa fim ascultati si noi aici", a declarat diplomatul.

El a spus ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy - care a negociat incheierea conflictului georgian de anul trecut - atunci cand a discutat cu liderii de la Moscova, in calitate de sef al statului care asigura presedintia UE, a exprimat inclusiv pozitia Romaniei.

Relatiile dintre Romania si Rusia nu sunt atat de roz. In luna ianuarie, in timpul crizei gazelor, premierul rus Vladimir Putin a ironizat Bucurestiul (cel putin asta a fost analiza specialistilor), spunand ca va vinde direct Romaniei gaze pentru ca aceasta sa le revanda mai departe.

De asemenea, la summit-ul NATO din aprilie 2008 de la Bucuresti, presedintele rus pe atunci, Vladimir Putin, l-a invitat la Moscova pe Traian Basescu, vizita care nu s-a concretizat pana acum.

Ministrul economiei, Adrian Videanu, a calatorit in luna mai la Moscova.

In urma discutiei s-a vorbit chiar de incheierea unor contracte directe intre compania romana Transgaz si giganticul grup rusesc Gazprom.

 

"Vocea Rusiei"

  • Noi tratam cu foarte multa atentie Romania. Ascultam si este foarte important ceea ce se spune aici si vrem sa fim ascultati si noi aici
  • La frontiera dintre Osetia de Sud si Georgia miroase din nou a praf de pusca
  • Osetia de Sud si Abhazia nu mai pot reveni in componenta Georgiei
  • Strategii georgieni doresc cu orice pret sa aiba mana libera pentru noi actiuni agresive, ceea ce inseamna ca pericolul izbucnirii unui nou focar de razboi se mentine
  • Evenimentele petrecute in Georgia in 2008 au confirmat ingrijorarile Rusiei privind extinderea NATO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO