Politică externă

Noul guvern francez intra in paine

20.06.2007, 18:13 11

Fostul ministru francez de externe Michel Barnier revine in guvern, fiind numit ieri ministru al agriculturii si pescuitului in cel de-al doilea cabinet condus de Francois Fillon. Barnier a demisionat in 2005 din functia de ministru al afacerilor externe, in urma esecului referendumului privind tratatul constitutional european.
Juppe a demisionat din guvern in urma esecului inregistrat la legislativele din 18 iunie, el nereusind sa fie ales in Legislativ. Asadar, in locul sau, Francois Fillon l-a propus ieri pe Jean-Louis Borloo, care a lasat libera pozitia de la Economie pentru fostul ministru al agriculturii Christine Lagarde.
Guvernul demisionase, potrivit cutumei, dupa anuntarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor legislative, din 18 iunie. UMP, formatiunea presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a castigat majoritatea absoluta a mandatelor in Adunarea Nationala, avand 318 deputati dintr-un total de 577.
Asadar, noul guvern este pregatit sa puna in aplicare reformele pe care noul presedintele Nicolas Sarkozy si UMP le-au sustinut in timpul campaniei electorale.
Presedintele Frantei urmeaza sa vorbeasca in aceasta seara, la France 2, despre calendarul reformelor pe care vrea sa le puna in practica, insa se stie deja ca una din legile prioritare care urmeaza sa intre in dezbaterea noii Adunari Nationale este legea imigratiei, prin care este reluata tema interzicerii regruparii familiale.
Sarkozy si-a anuntat deja apropiatii ca are in plan in explice foarte atent proiectul privind "TVA sociala", prin care intentioneaza sa redirectioneze o parte din TVA colectata la nivel national catre proiecte sociale. Principiul a fost prima data pus in practica in Germania si presupune, asadar, redirectionarea unei cote din TVA in locul unei majorari a cotizatiilor sociale.
Analistii UMP au mers mai departe si au calculat ca majorarea TVA - fiecare procent din aceasta taxa inseamna miliarde de euro pentru bugetul de stat - va permite reducerea cotizatiilor din salarii si, in consecinta, relansarea competitivitatii industriei franceze. Mecanismul gandit de UMP este simplu: majorarea TVA sau redirectionarea unei cote (3% este una dintre variante) catre proiectele sociale va duce la o reducere a costurilor sociale, iar produsele nationale vor ajunge sa aiba in cele din urma un pret foarte scazut, astfel incat sa acopere majorarea taxei.
Astfel, produsele franceze mai ieftine vor fi preferate celor din import, care vor fi mai scumpe. "Acest transfer va avea marele merit de a face ca importurile sa participe la finantarea protectiei sociale si va putea sa salveze sau sa creeze mii de locuri de munca in Franta, iar uzinele sa fie redeschise", a spus recent Fillon, redenumind proiectul "TVA anti-delocalizare". Opozitia de stanga a criticat puternic intentia UMP, numind proiectul "TVA antisociala", insa majoritatea pe care dreapta si-a asigurat-o in Adunarea Nationala nu le va pune probleme in timpul dezbaterilor parlamentare. Apropiatii presedintelui Sarkozy au calmat putin spiritele, anuntand ca TVA nu va fi majorata in 2008. Pana la gasirea unei formule definitive, liderii de dreapta si de stanga si-au programat mai multe confruntari televizate pe tema noii TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO