Politică externă

Obama castiga teren in cursa pentru Casa Alba

08.05.2007, 18:53 19

Senatorul democrat de Illinois Barrack Obama, candidat in cursa interna pentru presedintia SUA, castiga din ce in ce mai mult teren, surpriza fiind ca ia dintre votantii nemultumiti ai lui George W. Bush.
Desi mai sunt cateva luni pana la conventia care desemneaza candidatul, apele incep sa se limpezeasca, sustinatorii Partidului Democrat din SUA, formatiune care va castiga dupa toate probabilitatile alegerile de anul viitor, fiind in fata unei alegeri dificile la preliminariile prezidentiale, dupa anuntarea candidaturilor mai multor politicieni care ies din tiparele clasice. Personalitati puternice si ultramediatizate au luat startul la cursa interna pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, platformele electorale sunt deja in dezbatere publica, insa unul singur se va desprinde in castigator.
Hillary Clinton, sotia popularului fost presedinte Bill Clinton, este prima femeie cu sanse reale de a castiga dreptul de lucra in Biroul Oval timp de 4 ani, iar fostul vicepresedinte Al Gore, care nu si-a anuntat oficial candidatura, poate miza pe un succes dupa uzura contracandidatilor, venind din postura de proapat castigator al unui premiu Oscar pentru un documentar despre incalzirea globala, insa Barrack Obama, senator de Illinois, polarizeaza simpatiile multor americani, care ii admira personalitatea si ideile politice.
Alegerea lui in functia de presedinte al Statelor Unite va insemna ruperea unei bariere istorice. Multi analisti politici se intreaba daca cetatenii americani sunt pregatiti pentru alegerea unui politician de culoare in fruntea Statelor Unite si au gasit o explicatie simpla pentru neincrederea multora dintre ei: Barrack Obama este prea alb pentru populatia de culoare si prea negru pentru ceilalti.
De la JFK pana in prezent, democratii au propus intotdeauna figuri carismatice la presedintie, care reprezinta un model de viata de succes, de inspiratie hollywoodiana, iar acest prototip a fost sintetizat de un analist intr-o referire la Bill Clinton, ultimul presedinte democrat. "Bill reprezinta acel tip carismatic de la colegiu, care poate sa iasa cu orice fata vrea, la care niciunul dintre colegii lui cu viziuni republicane nu ar avea vreodata succes". Modelul se aplica, neindoielnic, si lui Obama, care are o grija excesiva pentru modul in care se imbraca sau pentru felul in care este fotografiat.
Insa, profilul sau este cel al unui candidat autentic la presedintie, spun simpatizanti citati de Washington Post. "Cand ma uit la Obama, nu vad un afro-american care candideaza la presedintie, nu-i vad culoarea pielii, eu vad un politician care are raspunsuri pentru intrebarile mele, a declarat pentru Washington Post o tanara simpatizanta de origine irlandeza din Florida. "El este ca Tiger Woods. Pentru ca atunci cand te uiti la Woods, nu vezi un jucator de golf de culoare, ci il vezi pe cel mai bun jucator de golf din lume", a adaugat ea.
Potrivit unui sondaj Gallup din 2003, 92% dintre americani spuneau ca sunt pregatiti sa voteze la presedintia SUA un afro-american competent. In randurile simpatizantilor democrati, sondaje recente ii dadeau totusi castig de cauza lui Hillary Clinton in cursa interna din Partidul Democrat. Hillary, care are de partea sa cel mai democrat stat din SUA, New York-ul, avea 17% in fata lu Obama, care era cotat cu 20% sanse sa castige cursa interna. Dintre respondentii la acest sondaj, 16% din votantii lui Obama se declarau albi, in timp ce 31% dintre alegatorii lui Hillary erau de culoare.
Insa simpatiile pentru Obama au venit de unde nu se astepta, nu din "stanga", ci din partea republicanilor. Veto-ul exprimat de presedintele in functie George W. Bush la demersul democratilor privind retragerea din Irak s-a dovedit ca ii este favorabil lui Obama. Printre acestia se numara Matthew Dowd, seful de strategie al campaniei lui Bush din 2004, care a anuntat luna trecuta ca este dezamagit de modul de gestionare a razboiului din Irak si de stilul autoritar de conducere al presedintelui.
Saptamana trecuta, un alt nume surpriza s-a alaturat sustinatorilor lui Obama - care a adoptat o atitudine antirazboi - si anume Robert Kagan, consilier neoficial pe probleme de politica externa al senatorului John McCain, candidatul favorit din tabara republicanilor in cursa pentru Casa Alba. Intr-un articol publicat recent in cotidianul The Washington Post, el si-a exprimat insa admiratia fata de un discurs al lui Obama, in care acesta cerea suplimentarea cheltuielilor de aparare si mentinerea militarilor "in stare de alerta terorista".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO