Politică externă

Obama catre bancheri: Nu ati inteles nimic din lectia Lehman Brothers!

Obama catre bancheri: Nu ati inteles nimic din lectia Lehman Brothers!

FOTO: Reuters

15.09.2009, 17:41 18

La un an de la caderea Lehnam Brothers, evenimentul care adeclansat un efect de domino pe pietele financiare, presedinteleamerican Barack Obama a promis reglementari mai stricte pentrusectorul economic si le-a cerut bancilor sa nu uite lectiileinvatate din criza economica din ultimele douasprezece luni.

Obama a tinut luni seara un discurs la Federal Hall, pe WallStreet, de unde pe 15 septembrie 2008 a pornit criza financiaraglobala.

Presedintele american le-a cerut bancilor sa sustina reformeleeconomice serioase si sa nu se opuna acestora si sa colaboreze cuCongresul pentru a impune "cel mai ambitios sistem de reglementarefinanciara de la Marea Depresiune incoace".

Noi reglementari

Departamentul Trezoreriei a avertizat la inceputul saptamanii casistemul financiar continua sa fie fragil.

"Eu nu am candidat la presedintie ca sa salvez bancile de lafaliment sau sa intervin pe pietele de capital. Dar este importantsa notam ca absenta unor reglementari de bun-simt care sa pastrezecalmul pe pietele financiare a creat nevoia acestei interventiiextraordinare a statului", a spus Obama.

De aceea, liderul american a cerut reglementari mai stricte,argumentand ca doreste ca Rezerva Federala sa devina principalulorgan de reglementare pe piata financiara, si crearea uneiautoritati care sa se ocupe de firmele care au probleme financiaresi care ar putea sa afecteze pietele.

"Asta ar trebui sa puna capat ideii ca 'unele firme sunt preamari sa cada'", sustine Obama.

De asemenea, administratia lui Obama doreste un alt organ dereglementare, numit "Agentia pentru Protectia Financiara aConsumatorului", care sa supravegheze acordarea de ipoteci si altecredite.

Democratul Paul Kanjorski, membru al Camerei Reprezentantilor, adeclarat ca i-a cerut presedintelui sa renunte la ideea creariiunei agentii pentru protectia consumatorului, pe motiv carepublicanii se vor opune.

Bancherii, dojeniti pentru comportamentuliresponsabil

Liderul de la Casa Alba, i-a acuzat pe bancheri pentru ca "nu auinvatat nimic din criza financiara", chiar daca economia da semnede revenire.

"Din pacate, unii din sectorul financiar au inteles gresit acestmoment. In loc sa invete din lectiile date de caderea LehmanBrothers si din criza din care inca ne revenim, ei aleg sa leignore", a spus Obama. El i-a acuzat pe bancheri ca s-au comportatiresponsabil, referindu-se la bonusurile excesive pe care acestiale-au incasat in timpul crizei.

Liderii lumii vor discuta aceasta problema, dar si impunereaunor noi reglementari financiare, la summit-ul G20 (grupul celormai industrializate state si al principalelor economii ale lumii)de la Pittsburgh din 24-25 septembrie.

Obama se apara

Pe fondul sondajelor care arata ca majoritatea platitorilor detaxe din SUA se tem ca politicile actualei administratii crestedeficitul bugetar, Obama a declarat ca bancile salvate de stat dela faliment au inapoiat deja americanilor peste 70 de miliarde dedolari.

Obama, care saptamana trecuta a fost numit socialist de zeci demii de protestatari impotriva reformei sanatatii, s-a declarat unadept al pietei libere si prieten cu mediul de afaceri.

"Am crezut intotdeauna in puterea pietei libere. Consider cacele mai multe joburi sunt create nu de guvern, ci de oamenii deafaceri si antreprenorii care isi asuma riscuri pe o idee buna", amai spus Obama.

Ce a spus presedintele

  • Cea mai grea parte a crizei a trecut.
  • Este nevoie de reglementari mai stricte pe pietelefinanciare.
  • Rezerva Federala sa devina principalul organ dereglementare.
  • Trebuie creata o autoritate care sa se ocupe de firmele care auprobleme financiare si care ar putea sa afecteze pietele.
  • Va fi infiintata "Agentia pentru Protectia Financiara aConsumatorului", care sa supravegheze acordarea de ipoteci si altecredite.
  • Din pacate, unii din sectorul financiar au inteles gresit acestmoment (revenirea pietelor, n.n.). In loc sa invete din lectiiledate de caderea Lehman Brothers si din criza din care inca nerevenim, ei aleg sa le ignore.
  • Bancherii trebuie sa nu se mai comporte iresponsabil.
  • Am crezut intotdeauna in puterea pietei libere. Consider cacele mai multe joburi sunt create nu de guvern, ci de oamenii deafaceri si antreprenorii care isi asuma riscuri pe o ideebuna.
  • Bancile salvate de stat de la faliment au inapoiat dejaamericanilor peste 70 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO